27.10.2021 |
Territoris.cat

El Soleràs enterra les víctimes de la Gerra Civil identificades a la fossa comuna

Ester Capella, al cementiri nou del Soleràs assistint als funerals de les víctimes de la Guerra identificades
Ester Capella, al cementiri nou del Soleràs assistint als funerals de les víctimes de la Guerra identificades
El Soleràs enterra les víctimes de la Gerra Civil identificades a la fossa comuna

Les famílies de les primeres víctimes de la Guerra Civil identificades de la fossa comuna del Soleràs han enterrat aquest diumenge els seus familiars. El Departament de Justícia ha entregat a les respectives famílies les restes de les quatre primeres víctimes identificades amb el Programa d'identificació genètic, enterrades a la fossa del Soleràs, situada al cementiri vell.

La consellera de Justícia, Ester Capella, que ha assistit als funerals, ha anunciat que el Govern instal·larà durant aquesta legislatura un espai de memòria al cementiri vell, on hi havia la fossa.

Serà un monument que servirà d'homenatge a les persones que hi van ser enterrades, però que també disposarà d'un dipòsit per acollir les restes que s'hi van trobar, convenientment classificades i a l'espera de ser identificades

Imatge pla general de tots els familiars de les quatre víctimes identificades de la fossa comuna del Soleràs amb la consellera de Justicia, Ester Capella al final dels enterraments. El 27 de gener de 2019. (Horitzontal)Els quatre identificats són Leandro Preixens, Ramon Jové, Maria Teresa Mir i Josep Moles. Els tres primers eren civils veïns del poble, que van morir entre el 25 i el 27 de desembre de 1938 a causa de les bombes franquistes. Josep Moles era un soldat republicà originari de Vimbodí  que va desaparèixer el desembre de 1938. Va combatre al Front del Segre i va morir d'un tret al cap.

En l'acte, entre els familiars, Maria Moles, filla de Josep Moles, ha explicat que per la seva mare i per la família ha estat un martiri tot el temps sense saber del seu pare. Moles ha afegit que va ser ella la que va fer-se les mostres d'ADN que han determinat que el seu pare estava enterrat a la fossa del Soleràs. Moles va sol·licitar la recerca del seu pare l'any 2008. El encreuament genètic, en aquest cas, s'ha fet amb les 2.000 mostres de què disposa el cens.

A Catalunya hi ha 505 fosses localitzades i se n'han obert 38, 14 de les quals durant l'últim any, el Departament de Justícia calcula que hi ha al voltant de 20.000 persones enterrades en fosses

Un altre dels familiars presents a l'acte ha estat el besnét de Ramon Jové, Jordi Jové, que ha explicat que sabien que el seu besavi era al Soleràs i ha detallat que no s'imaginaven que hi hagués tantes persones en aquesta fossa, estem contents

Imatge detall d'una de les caixes amb les restes òssies d'una de les víctimes de la Guerra identificades a la fossa comuna del SoleràsUn altre dels relats és el de la Marcelina Gil, que amb el seu germà ha pogut aquest diumenge enterrar la seva àvia. Ens van dir que l'havien posat a la fossa, de nit, en un llençol perquè no la podien portar el cementiri nou, ha explicat. Tot i que la Marcelina assegura que al cementiri vell, on hi ha la fossa, ja no s'hi posava gent, llavors, no la van poder pujar al nou, pels bombardejos.

Tres dels veïns del Soleràs han estat enterrats al cementiri nou aquest diumenge i el soldat republicà, Josep Moles, serà enterrat al poble de la família, a l'Espluga de Francolí

La fossa del Soleràs es va obrir l'estiu del 2017 gràcies al Pla de fosses, que permet al Govern fer excavacions d'ofici. S'hi van trobar un total de 146 persones. És la fossa més gran excavada fins ara a Catalunya en nombre d'individus trobats.

El Soleràs enterra les víctimes de la Gerra Civil identificades a la fossa comuna
comentaris