27.06.2022 |
Territoris.cat

El Suprem dóna a la Granadella 400 hectàrees que reclamava Bellaguarda

El Tribunal Suprem ha inclòs al terme municipal de la Granadella 400 hectàrees de terrenys en litigi amb el municipi veí de Bellaguarda, que també els reclamava com a seves.

El terme municipal de Bellaguarda
El terme municipal de Bellaguarda.
El Suprem dóna a la Granadella 400 hectàrees que reclamava Bellaguarda

El Tribunal Suprem ha inclòs al terme municipal de la Granadella 400 hectàrees de terrenys en litigi amb el municipi veí de Bellaguarda, que també els reclamava com a seves. La sentència, de finals del maig passat, desestima un recurs del consistori de Bellaguarda contra la delimitació entre les dos localitats que la Generalitat de Catalunya va establir l’any 2009. 

Des d’aleshores, aquesta delimitació ha estat objecte de recursos davant de l’administració i els tribunals, mentre que el Departament de Governació va fer temptatives sense èxit d’intervenir en el conflicte. El 2013, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va dictar una primera sentència en contra de Bellaguarda, segons ha publicat el diari Segre.

La superfície en disputa acull tres aerogeneradors del parc eòlic de les Rotes, als quals el consistori de la Granadella preveu imposar tributs després de la resolució judicial. Fonts municipals van estimar que suposaran uns ingressos de més de 7.000 euros a l’any, als quals se sumaria l’impost de béns immobles de característiques especials (Bices).

Segons declaracions de l’alcalde, Carlos Gibert, no els havien aplicat cap gravamen fins ara, a l’espera de la resolució del litigi. Tant Gibert com el seu homòleg de Bellaguarda, Jaume Masip, van conèixer la setmana passada la decisió del Tribunal. Masip va indicar que analitzaran la sentència i possibles actuacions amb la resta de l’equip de govern i els seus advocats. Per a Bellaguarda, la sentència suposa una reducció del 20% de la superfície que considera el seu terme municipal.
Les discrepàncies sobre els límits entre aquests dos municipis

de les Garrigues es remunten a finals del segle passat. Tanmateix, els ajuntaments d’aquestes dos localitats s’han atingut en els últims anys a la delimitació que el Govern va fer a començaments de la passada dècada a l’hora de cobrar tributs com l’IBI rústic i de dur a terme actuacions com el manteniment de camins rurals.
 

El Suprem dóna a la Granadella 400 hectàrees que reclamava Bellaguarda
comentaris