Veïns de les Garrigues reclamen el servei de radiologia al CAP de les Borges Blanques

Salut descarta la dotació del servei, que beneficiaria uns 19.000 garriguencs, per qüestions d'eficiència econòmica

 

 

Veïns d'arreu de les Garrigues reclamen el servei de radiologia al CAP de les Borges Blanques

Data de publicació: dissabte 18 de novembre del 2023, 14:02

Localització: Les Borges Blanques

Autor: Alba Mor
photo_camera Veïns d'arreu de les Garrigues reclamen el servei de radiologia al CAP de les Borges Blanques - Foto: Alba Mor (ACN)

Unes 200 persones, entre representants de les institucions de les Garrigues i veïns de municipis de la comarca com Juneda, Arbeca o l'Albagés, es van concentrar aquest diumenge davant el Centre d'Atenció Primària (CAP) de les Borges Blanques per exigir al Departament de Salut que incorpori el servei de radiologia al centre sanitari. La convocatòria arriba després que Salut hagi descartat implantar el servei per qüestions d'eficiència econòmica, malgrat que el Govern va informar de la compra d'aparells de radiologia l'any 2010. Durant l'acte, el consistori va denunciar que el Govern aplica "un model de centre-perifèria". Els veïns de les Garrigues s'han de desplaçar, en alguns casos, fins a 20 quilòmetres per fer-se una radiografia.

L'any 2010 Salut va informar de la compra d'aparells per fer radiografies al nou edifici del CAP de les Borges Blanques. Tot i això, el passat mes de setembre va descartar habilitar el servei al·legant que les 5.000 radiografies que es preveuen realitzar a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de les Borges són insuficients per posar en marxa el servei.

Per tot plegat, la situació obliga als 19.000 veïns de la comarca a desplaçar-se als municipis veïns de Mollerussa, Lleida o Montblanc. Un "model de centre-perifèria" que rebutgen tots els ajuntaments de les Garrigues. "Ens mereixem una comarca amb els mateixos drets que qualsevol altra que es troba al centre del país", va dir la regidora de Salut de l'Ajuntament de les Borges Blanques, Ivette Macià.

Representants d'entitats esportives municipals llegint un manifest

Data de publicació: dissabte 18 de novembre del 2023, 15:38

Localització: Les Borges Blanques

Autor: Alba Mor
Representants d'entitats esportives municipals llegint un manifest - Foto: Alba Mor (ACN)

La regidora també va posar sobre la taula el fet que l'ABS de Montblanc, amb unes característiques semblants a la de les Borges, sí que gaudeix del servei amb un contracte publicoprivat.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, va assegurar que la manca de serveis "bàsics" perjudica una població que està "envellida" i contribueix a la despoblació. En aquest sentit, va instar a la Generalitat a avaluar la repercussió de les seves accions al territori.

Comentaris