UP demana a les administracions protecció per a l'oli d'oliva

El sindicat agrari sol·licita que en cas de pertorbació de mercat, s'aturi la nova concessió comunitària per importar 70.000 tones d'oli d'oliva de Tunísia

Importacions d'Oli Unio Pagesos interiro
photo_camera El preu de l'oli d'oliva verge extra s'ha reduït dels 3,47 €/tona el passat 10 de febrer als 3,1 €/tona actuals

Unió de Pagesos demana tant al Ministeri com al Departament d'Agricultura que, en cas de pertorbació de mercat o de qualsevol afectació en el mercat de l'oli d'oliva, actuïn perquè la Comissió Europea aturi les concessions de caràcter extraordinari per importar 70.000 tones d'oli d'oliva de Tunísia, i que prevalgui la protecció dels productors europeus.

El Ple del Parlament Europeu va aprovar el febrer passat una resolució que recollia un pla d'emergència per permetre un contingent addicional de 70.000 tones de l'oli d'oliva verge produït a Tunísia per ser importades lliures d'impostos a la Unió Europea (UE), de les quals 35.000 el 2016 i 35.000 el 2017. L'objectiu d'aquestes concessions és donar suport a l'economia de Tunísia de manera excepcional i temporal després dels atemptats terroristes a Susa el juny passat, oferint així un mercat atractiu i fiable per a les exportacions d'oli d'oliva d'aquest país.

Tunísia ja disposa d'un contingent anual de 56.700 tones d'oli d'oliva que pot exportar a la Unió Europea a aranzel 0. Però les sol·licituds anuals d'exportació per part d'aquest país són molt més abundants, de més d'un milió de tones el 2015.

Unió de Pagesos recorda que les exportacions d'oli d'oliva de Tunísia representen només el 3% del total de les seves exportacions; per tant, la repercussió de les noves concessions serà mínima, i la Unió Europea tampoc pot assegurar que l'eliminació d'aranzels repercuteixi sobre les rendes dels agricultors tunisians.

En canvi, Tunísia és el primer proveïdor d'oli d'oliva extracomunitari amb molta diferència: la UE va importar un total de 224.490 tones d'oli d'oliva de fora en la campanya 2014-2015, de les quals 196.697 tones (87,6%) provenien de Tunísia. Per tant, l'impacte de la concessió sobre els agricultors dels països productors d'oli d'oliva comunitaris sí que serà més important. El sindicat considera que les 70.000 tones d'oli d'oliva addicional a aranzel 0 pressionaran encara més a la baixa els preus interns que perceben els productors catalans i espanyols.

Des que es va conèixer la proposta de concessió, el febrer passat, el preu de l'oli d'oliva verge extra s'ha reduït dels 3,47 €/tona el passat 10 de febrer als 3,1 €/tona actuals, quan el ritme de reducció d'existències d'oli d'oliva a l'Estat espanyol és mitjà i les condicions de mercat en general no expliquen la davallada del preu.

Cal tenir en compte que el Parlament europeu va matisar el text inicialment proposat pels estats, i va incloure consideracions que poden corregir els desequilibris que pugui provocar l'augment del contingent a aranzel 0. Si es constata que s'ha produït un determinat impacte, la Comissió podrà aplicar mesures correctores que restableixin la situació del mercat.

comentaris