02.07.2022 |
Territoris.cat

La VI Jornada tècnica de l’ametller aplega més de 300 participants a les Borges

Durant l'acte s'han donat a conèixer els resultats dels diferents assaigs que l’IRTA duu a terme des de fa 15 anys a la Unitat Experimental Agrícola de les Garrigues

VI Jornada tècnica sobre l’ametller a les Borges
L'alcalde Enric Mir i el responsable de l'IRTA, Simó Alegre, han inaugurat la VI Jornada tècnica sobre l’ametller.
La VI Jornada tècnica de l’ametller aplega més de 300 participants a les Borges

L’Escola de Capacitació Agrària de les Borges Blanques acull avui durant tot el dia la VI Jornada tècnica sobre l’ametller organitzada per l’IRTA, que vol donar a conèixer les possibilitats de millora del cultiu en diferents àmbits. En concret s'han presentat els resultats de la Unitat Experimental de les Garrigues, on al llarg de 15 anys s'ha treballat amb cultius alternatius susceptibles de plantar al territori del canal Segarra-Garrigues, com l’olivera, el pistatxo, ametller, el raïm de taula i la producció ecològica de poma, entre altres. L'objectiu d'avui, segons ha explicat Simó Alegre, Director de Fruitcentre de l’IRTA, “és ajudar als productors a l’hora d’escollir el model productiu més adequat per als seus cultius, ja que les diferents opcions tenen també diferents rendibilitats i riscos"

L’acte, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de les Borges, la Diputació de Lleida i la Generalitat, ha aplegat més de 300 participants, la meitat dels quals són de fora de Catalunya.  

Entre els visitants s’hi troben productors de l’estat espanyol, Portugal i fins i tot una delegació australiana, encapçalada per Brett Rosenzweig, tècnic de l’Almond Board of Australia, un país emergent en la producció d’ametlla que en pocs anys s'ha convertit en el segon productor mundial. La jornada tècnica ha arrencat a les nou del matí amb l’acte inaugural a càrrec de Simó Alegre i de l’alcalde de les Borges, Enric Mir, qui ha animat a tots els productors “a creure en el potencial i en les possibilitats del producte, avalat per la seva altíssima qualitat”. Mir també ha volgut destacar “la gran aportació i l’impacte que tenen aquestes jornades per al territori i el sector”, i ha finalitzat agraint a l’IRTA “la seva feina a les Garrigues, de manera que ara comptem amb dos recursos bàsics per tirar endavant en el tema agrari: la formació dels nostres joves i el nostre territori”.

La jornada seguirà a la tarda amb una visita de camp on es podran veure les noves varietats i es comentaran diversos aspectes agronòmics a tenir en compte per a les noves plantacions.

La VI Jornada tècnica de l’ametller aplega més de 300 participants a les Borges
comentaris