22 anys de presó per l'acusat de matar el seu company a Cappont

El condemnat a indemnitzar els familiars i la parella de la víctima amb 71.300 euros
L'acusat d'assassinar el seu company de pis al barri de Cappont, a l'Audiència de Lleida - Foto: Ignasi Gómez
photo_camera L'acusat d'assassinar el seu company de pis al barri de Cappont, a l'Audiència de Lleida - Foto: Ignasi Gómez

L'Audiència de Lleida ha condemnat l'acusat de matar el seu company de pis al barri de Cappont, el setembre de l'any 2020, a 22 anys de presó per un delicte d'assassinat en què aprecia traïdoria i acarnissament, però amb l'atenuant per embriaguesa. D'altra banda, el tribunal absol l'acusat dels dos delictes d'amenaces. En concepte de responsabilitat civil, el condemnat a indemnitzar els familiars i la parella de la víctima amb 71.300 euros. La sentència s'acorda amb el veredicte emès pel jurat popular el passat 6 d'octubre. La Fiscalia demanava una condemna de 25 anys de presó.

El tribunal de l'Audiència de Lleida ha considerat, d'acord amb el veredicte del jurat popular, que l'acusat va actuar coneixedor que el seu company de pis no tenia opcions de defensar-se i amb l'ànim de matar-lo i alhora infligir-li el màxim dolor. En aquest sentit, la sentència qualifica la conducta de l'acusat, que va assestar 17 punyalades a la víctima mentre aquesta descansava al llit, com a constitutiva d'un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament.

Concretament, l'escrit explica que les punyalades tenien la finalitat "d'augmentar deliberadament el dolor de la víctima, sent evident que la multitud de ferides eren totalment innecessàries" per causar la seva mort. "Per tant, és apreciable, i així ho ha considerat el jurat per majoria, l'agreujant d'acarnissament", recull la sentència.

D'altra banda, el jurat va declarar provat, per unanimitat, que l'acusat havia consumit alcohol i tenia les seves capacitats lleument afectades en el moment de perpetrar el crim. D'aquesta manera, s'ha aplicat l'atenuant per embriaguesa.

Respecte a la possibilitat que l'autor dels fets fos una tercera persona que hagués accedit a l'edifici, tal com va apuntar la defensa durant el judici, la sentència assenyala que "resulta inversemblant a la vista del conjunt circumstancial exposat".

Absol de les amenaces

D'altra banda, el tribunal ha absolt l'home dels dos delictes d'amenaces que suposadament va perpetrar després del crim. Segons la fiscalia, l'home hauria assassinat el seu company de pis i després hauria fet una videotrucada als seus germans, residents a França, on els va ensenyar el cadàver i els hauria amenaçat de fer-los el mateix si no li deixaven diners.

En aquest cas, s'ha tingut en compte la declaració del germà de l'acusat, després d'afirmar que en la videotrucada va veure el cos sense vida d'una persona. Segons la sentència, el germà es va contradir en diversos moments i no podia asseverar amb seguretat si va rebre o no amenaces per part de l'acusat. Aquestes contradiccions van generar "seriosos dubtes" als membres del Tribunal del Jurat que van portar a donar com a no provat aquest fet per unanimitat.

En relació amb les suposades amenaces que l'acusat també hauria fet al seu segon germà, el jurat va declarar que no havien estat provades basant-se en l'absència de fets que ho corroboressin.

Per tot plegat, la magistrada dicta al seu escrit que "es procedeix a absoldre l'acusat dels dos delictes d'amenaces pels quals també venia sent acusat".

Indemnitzacions

El tribunal estima procedent imposar les indemnitzacions sol·licitades pel Ministeri Públic, que ascendeixen a 71.300 euros. Concretament, l'acusat haurà d'indemnitzar la mare del difunt, amb 43.880 euros, a cadascun dels germans amb la suma de 16.455 euros i a la parella de la víctima amb 10.970 euros.

Comentaris