08.12.2022 |

La campanya de la fruita de Lleida comptarà amb un dispositiu d’atenció social

Per primera vegada, els treballadors del camp disposaran de fins a 18 habitatges pagant 4 euros per nit

Fotografia: Ajuntament de Lleida
Fotografia: Ajuntament de Lleida
La campanya de la fruita de Lleida comptarà amb un dispositiu d’atenció social

La Paeria de Lleida va presentar ahir dimarts 18 de maig el dispositiu d’atenció social que es posarà en marxa a partir de l’1 de juny per atendre a les persones que arriben a Lleida per a treballar en la campanya de la fruita de l’estiu.

Enguany incorpora com a principal novetat la disponibilitat de pisos socials d’acollida temporal i la intensificació de les mesures de mediació comunitària

L’objectiu és garantir de forma temporal les necessitats bàsiques d’aquestes persones, donar-los-hi suport en la recerca de feina, vetllar per la protecció de la salut davant la pandèmia de la CVOID-19 i per la detecció de situacions de vulnerabilitat social.

Els recursos socials que es posaran en marxa a partir de la feina de l’Oficina Única d’Atenció, que ja va entrar en funcionament el passat 1 de maig al Centre Cívic de l’Ereta i que l’1 de juny es traslladarà al Pavelló 3 de Fira de Lleida. Des d’aquesta oficina es farà la derivació de les persones que necessitin allotjament.

Es compta amb l’espai del Pavelló 3, que s’habilitarà amb llits fins a disposar d’un total de 122 places. Comptarà també amb dutxes individuals en mòduls, bugaderia-rober, servei d’àpats (esmorzar i sopar) i consigna.

També s’hi oferirà servei d’assessorament jurídic, en drets humans, mediació intercultural i suport sindical, en col·laboració amb CCOO i UGT i amb servei d’interpretació.

El dispositiu d’atenció a les persones temporeres incorporarà la disponibilitat d’habitatges per al seu allotjament temporal. En total es comptarà amb 104 places distribuïdes en 18 habitatges: 14 de l’EMU, amb 80 places, i 4 pisos més cedits per l’Agència Catalana de l’Habitatge, amb 24 places.

El cost de l’allotjament, que estarà completament equipat com si fos un aparthotel, serà de 4 euros per nit, a pagar setmanalment.

Cada persona signarà un contracte temporal de cessió d’habitació i haurà d’aportar una fiança de 100 euros, que serà retornada quan deixi l’habitatge. Un dels pisos estarà reservat per a dones i s’hi accedirà mitjançant la derivació des de l’Oficina Única.

El dispositiu tindrà en compte la situació actual d’epidèmia de la COVID-19 i vetllarà pel compliment de les mesures de vigilància epidemiològica i per la salut de totes les persones. En aquest sentit, es disposarà d’un referent COVID, encarregat de la gestió de possibles casos durant la campanya i de la coordinació amb el departament de Salut per l’aïllament, seguiment de casos, traçabilitat, etc.; també es facilitaran els EPI necessaris a les persones temporeres i hi haurà un circuit establert per derivar persones al CAP de Cappont si és necessari.

Pel que fa a l’aïllament de persones que siguin contacte d’altres casos, es disposarà de l’Hotel Nastasi, que funcionarà com a espai d’acollida per a persones temporeres i d’altres que es trobin en situació de vulnerabilitat, perquè puguin fer el confinament amb garanties. Tindrà 40 places i cobrirà totes les necessitats bàsiques.

Un altre dels aspectes importants del dispositiu de la campanya agrària d’aquest estiu serà l’aposta pel treball de carrer i en l’àmbit comunitari mitjançant la tasca de mediadors interculturals

Un equip d’educadors d’entorn faran dues sortides nocturnes a la setmana durant la campanya per tal de detectar situacions de risc de persones pernoctant al carrer i possibles assentaments, així com per a oferir mediació comunitària.

Es comptarà també amb un equip de mediació que es dedicarà a promoure la bona convivència del col·lectiu temporer amb el veïnat, facilitar la resolució de conflictes, registrar possibles incidències i oferir assessorament i la derivació als recursos establerts.

Per altra banda, també es posarà en marxa un procés de recollida de dades sobre la població sobrevinguda a la ciutat per a la campanya de recollida de la fruita dolça a l'Horta de Lleida. Es farà a través d’un tràmit online habilitat expressament, perquè els pagesos puguin informar del nombre total de treballadors que tenen previst contractar durant la campanya i de les seves necessitats d’allotjament.

La campanya de la fruita de Lleida comptarà amb un dispositiu d’atenció social
comentaris