Catorze organitzacions i entitats lleidatanes signen un manifest per una cultura crítica i en català per Sant Jordi

Denuncien una "mercantilització" de l'espai públic per part de la Paeria de Lleida i reivindiquen una "jornada popular"

Imatge de l'avinguda Francesc Macià i la Rambla Ferran de Lleida, que acullen el gruix de parades de Sant Jordi a la ciutat

Data de publicació: diumenge 23 d’abril del 2023, 14:10

Localització: Lleida

Autor: Ignasi Gómez
photo_camera Imatge de l'avinguda Francesc Macià i la Rambla Ferran de Lleida, que acullen el gruix de parades de Sant Jordi a la ciutat - Foto: Ignasi Gómez (ACN)

Catorze organitzacions de l'àmbit cultural, social i polític de la ciutat de Lleida han fet públic un manifest on denuncien les "traves i restriccions" per muntar la seva parada el dia de Sant Jordi. Els signants, que fa uns anys que s'ubiquen de manera conjunta durant la Diada, ja van expressar el seu malestar l'any passat, quan es van veure obligats a situar-se darrera de l'escenari que va instal·lar la Paeria a la Rambla Ferran. El text posa en valor el punt contracultural i crític que aporten els llibres de les seves parades, a banda de la visibilitat i la possibilitat de finançament que els suposa la Diada, i que els permet dur a terme les seves propostes culturals, socials i polítiques durant l'any.

D'altra banda, el manifest també inclou referències a la repressió de l'Estat i la defensa del català davant els qui "atien l'odi a la diferència", en un context d'auge de l'extrema dreta.

Entre els signants hi ha el Grup Feminista de Ponent (Dones de Lleida), plataformes socials com la PAH i Fruita amb Justícia Social, entitats culturals com l'Ateneu la Baula i la Biblioteca Anarquista Maria Rius, i organitzacions de l'esquerra independentista, entre d'altres.

Comentaris