La Diputació de Lleida presenta 8 projectes als fons Next Generation per un import de 500 M€

El Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027, ha estat redactat amb la complicitat del G-6, un grup de treball del qual hi formen part juntament amb l'ens provincial  la Generalitat de Catalunya, la Paeria de Lleida, la Universitat de Lleida i les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega
Jaume Puy, Joan Talarn, Teresa Jordà, Miuel Pueyo i  Ramon Farré en la presentació de la jornada @Territoriscat
photo_camera Jaume Puy, Joan Talarn, Teresa Jordà, Miuel Pueyo i Ramon Farré en la presentació de la jornada @Territoriscat

En el marc de la primera Jornada de la Transició Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, que s'ha celebrat aquest divendres impulsada per la Diputació de Lleida, s'han presentat vuit projectes tractors per impulsar la transformació econòmica de la demarcació de Lleida, que representen una inversió de 500 milions d'euros i la creació de 6.000 llocs de treball fins a l’any 2026. Els projectes, que aspiren a obtenir fons europeus Next Generation, volen transformar l’actual economia de la demarcació en un model competitiu i sostenible d’economia verda, circular i altament digitalitzada, segons ha explicat el president de l'ens provincial, Joan Talarn.

Joan Talarn en la presentació de la jornada @TerritoriscatLa Jornada de la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran ha comptat amb la participació de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el rector de la UdL, Jaume Puy, i el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó. Per part de la Diputació, a més del president, hi han participat el vicepresident primer, Jordi Latorre, i el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert.

La consellera Teresa Jordà ha destacat que “l’economia verda juga un paper importantíssim a casa nostra, que es basa en l’economia circular”. En aquest sentit, ha remarcat que “Lleida juga un paper fonamental en el sector agroalimentari, i que aquests projectes casen amb el que ens demana el Pacte Verd Europeu”.

Aquesta és la cartera de projectes tractors que volem fer efectius amb el finançament dels fons Next Generation per albirar un futur més pròsper i millor per a les properes generacions de lleidatanes i lleidatans. En aquest futur treballem ja, les administracions i, per descomptat, les empreses fortament arrelades al territori, Joan Talarn

La consellera Teresa Jordà en la presentació de la jornada @TerritoriscatEl president de la Diputació, Joan Talarn, ha explicat que el Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027, ha estat redactat amb la complicitat del G-6, un grup de treball del qual hi formen part juntament amb l'ens provincial  la Generalitat de Catalunya, la Paeria de Lleida, la Universitat de Lleida i les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega.

Talarn ha destacat que “ens volem treure de sobre el vell estigma de ser la ventafocs de Catalunya, però tampoc a canvi de renunciar a la força tractora del nostre sector primari, ja que Lleida concentra el 53% de la producció agrícola i el 47% de la producció ramadera de Catalunya”. Segons Talarn, “els fons Next Generation són una oportunitat que no podem deixar passar de llarg. Amb Lleida liderant el desenvolupament tecnològic, nous productes i nous mercats, podrem desenvolupar un nou teixit industrial que no generi competència amb la producció d’aliments, sinó que el complementi i que ens permeti establir vincles amb sectors industrials que el dia d'avui ens semblen llunyans al nostre model productiu, com el de l’automoció, el farmacèutic o el de la producció de combustibles”.

Miquel Pueyo, , Jaume Puy, Ramon Farré, i  Jaume Saltó @TerritoriscatEn la jornada, s'ha presentat el primer dels projectes tractor, ‘Biohub Km0’ de bioeconomia circular, pretén la creació d’una indústria al voltant de les dejeccions ramaderes partint d’una planta de compostatge en construcció a Alcarràs. Presentat per tres representants del grup de productors ramaders impulsors del projecte, Miquel Serra, Jordi Jové i Rubén Manonelles, ha estat àmpliament analitzat en tres taules rodones al voltant de l’opinió del sector primari, de la indústria i de la recerca i la innovació.

Els vuit projectes tractors aspiren a obtenir finançament dels fons europeus Next Generation i comporten la creació de noves indústries de bioeconomia circular, d’aprofitament forestal, digitalització del camp, desplegament de la xarxa 5G, el foment de comunitats energètiques sostenibles i la transformació digital dels ajuntaments de la plana de Lleida, el Pirineu i l’Aran

Biohub KM0, bioeconomia circular en la valorització de les dejeccions ramaderes

El projecte tractor Biohub KM0 pretén l’aprofitament de les dejeccions ramaderes per a la creació d’un ecosistema d’innovació altament especialitzat de biotecnologies i bioproductes a partir d’una planta de compostatge ubicada a Alcarràs. Aquest projecte tractor, incorporat a les prioritats Next Generation Catalonia impulsat per la Generalitat de Catalunya, suposa una inversió inicial de 65 milions d’euros.

Digital Innovation Hub del sector agroalimentari i forestal de Catalunya

El Digital Innovation Hub del sector agroalimentari i forestal de Catalunya serà un centre d’innovació específic que s’ubicarà al Parc Científic de Gardeny per a l’impuls tecnològic en aquests sectors. El projecte, valorat en 10 milions d’euros, generarà sinergies i complementarietats amb iniciatives en curs, com l’Àrea 5G de Ponent i el projecte INNO4AGRO, liderat per la Paeria. Seria la finestreta única on productors, investigadors i desenvolupadors tecnològics facin efectius els beneficis de tecnologies com les dades massives, la intel·ligència artificial o el 5G en el sistema agroalimentari i forestal.

Valorització integral dels recursos forestals del Pirineu

La valorització integral dels recursos forestals del Pirineu és un projecte que vol impulsar els usos constructius de la fusta amb materials com el contralaminat i també els usos tèrmics de proximitat, tant en l’àmbit domèstic com industrial, a través d’una branca específica de la bioeconomia, la bioeconomia forestal, que ja s’està impulsant amb la construcció d’una planta pilot a Balaguer per part de la Universitat de Lleida i el suport de la Diputació. En total, es preveu mobilitzar una inversió de 65 milions d’euros per fer efectiva la producció bioeconòmica dels nostres boscos i un model de gestió forestal que minimitzi el risc d’incendis.

Lleida Smart Rural Environment

Lleida Smart Rural Environment vol accelerar el desenvolupament de les inversions necessàries perquè el 100% de la població tingui accés a les xarxes d’alta velocitat i a la tecnologia 5G. Valorat en 300 milions d’euros, pretén l’acceleració del desplegament de banda ampla fins als 231 municipis, 422 nuclis de població i 160 polígons industrials existents a la demarcació.

Transformació digital de l’administració pública local

La transformació digital de l’administració pública local, que compta amb un pressupost de 7 milions d’euros,  s’ha construït de manera col·laborativa amb la resta de diputacions catalanes i la mateixa Generalitat, i pretén abordar el repte de la digitalització de l’administració local.

Energia i món local

El projecte Energia i món local vol impulsar les inversions públiques en millora de l’eficiència energètica d’edificis, equipaments i infraestructures públiques. En total, es preveu una inversió de 64 milions d’euros per tal que tots els municipis impulsin inversions en generació i consum d’energies renovables mitjançant les fórmules d’autoconsum, consum compartit, afavorir el desenvolupament de comunitats locals d’energia, i el desplegament d’infraestructura de recàrrega i suport al vehicle elèctric.

Ecosistema d’innovació descentralitzat

Ecosistema d’innovació descentralitzat té l’objectiu de desenvolupar els instruments, els equipaments i els serveis de suport necessaris perquè l’especialització competitiva del territori sigui efectiva i accessible a tothom. Amb un pressupost de 8 milions d’euros, es vol teixir una xarxa de serveis a la innovació que faci arribar les oportunitats a tot el territori, amb tècnics especialitzats a totes les comarques, amb instruments de concertació d’interessos i amb espais físics i virtuals interconnectats.

Capacitació i talent digital per al segle XXI

El projecte denominat Capacitació i talent digital per al segle XXI vol fomentar la capacitació de la ciutadania i el reciclatge professional davant la transició digital. S’impulsa de forma conjunta entre la Generalitat i les diputacions catalanes, i està dotat amb un pressupost global de 65 milions d’euros. Preveu l’impuls de programes de foment de l’alfabetització i les competències digitals, formació de professionals i infraestructures per reduir la bretxa digital a tot el país, en el qual es preveu una dotació d’1 milió d’euros per formar específicament talent en els àmbits prioritaris identificats per impulsar la transformació econòmica de les terres de la plana de Lleida, el Pirineu i l’Aran.

comentaris