07.12.2022 |

EBMLleidaenlluita, les mares i pares en contra de l'encariment de l'escola bressol lleidatana

Es poden presentar al·legacions individuals i col·lectives davant d'aquest fins al pròxim 25 de novembre
Fotografia: Escola Bressol Municipal de Lleida
Fotografia: Escola Bressol Municipal de Lleida
EBMLleidaenlluita, les mares i pares en contra de l'encariment de l'escola bressol lleidatana

El passat 9 d'octubre, la Paeria de Lleida va debatre en Ple municipal un seguit d'ordenances fiscals pensades per a l'exercici 2021. Algunes d'elles van aixecar de seguida polseguera a les xarxes socials i entre la ciutadania, com ara la taxa de nova creació per a tinença de mascotes, l'establiment d'una tarifa per a la recollida de vehicles de l'espai públic, o la tarifació progressiva en la taxa d'escoles bressol.

Respecte a aquesta darrera, no ha deixat indiferent als actuals usuaris del servei, que s'estan mobilitzant davant el seu augment significatiu tot i la promesa de bonificacions per renda previst per la Paeria.

Actualment, la base de preu per alumne i mes a l'Escola Bressol Municipal de Lleida és de 91,35€ (quantitat  bonificable), i passaria al curs vinent a encarir-se fins als 230€ (un 151% més)

El malestar és evident entre el col·lectiu de mares i pares dels centres, i per aquest motiu han decidit fer pinya i lluitar contra la mesura.

Segons sembla, es poden presentar al·legacions davant d'aquesta fins al pròxim 25 de novembre, però el document definitiu elaborat per la Paeria de Lleida on es detalla la taula de bonificacions encara no es consultable públicament.

El consistori afirma que l'augment de taxes farà pagar més a qui més cobra, i menys a qui menys recursos té. En lloc de fixar-se les bonificacions en el sou brut anual de les famílies, ho farà sobre la base imposable de l'IRPF. Però el cert és que encara no estan publicades aquestes bonificacions amb detall, quelcom provoca un gran nerviosisme entre les famílies i, més especialment, les que tenen més d'un fill, són monoparentals o veuran augmentar la família en l'exercici posterior al càlcul d'IRPF.
EBLenlluita
A aquesta situació se suma la possibilitat que les dues llars d'infants municipals del barri del Clot de les Granotes, EBM Vailet i EBM Germans Grimm, deixaran de ser públiques l'any vinent i podrien tancar-se, la qual cosa encara retallarà més l'oferta de places d'educació pública de 0 a 3.

El grup de mares i pares aixoplugat en el grup d'EBMLleidaenlluita manifesta el seu descontent en aquests moments tan difícils per a les famílies econòmica i laboralment parlant, quan moltes d'elles han d'adaptar-se al teletreball, els ERTOS i les quarantenes preventives dels infants.

Afirmen que aquest encariment per se de les taxes bases (és a dir, sense comptar ni amb el servei de menjador ni amb el d'acollida de matins o tardes) encara farà més complicada la conciliació de família i feina.

EMBLleidaenlluita disposa d'un canal informatiu de Telegram, així com de Twitter, Facebook i Instagram. A més, ha engegat una recollida de signatures a través de plataforma Challenge.org

Les mares i pares de les bressol s'han posat en contacte amb les direccions dels centres per animar a les AMPES a reclamar davant d'aquesta pujada abusiva de taxes. En cas que aquestes no ho facin, ho faran el mateix col·lectiu de manera col·lectiva o individual.

EBMLleidaenlluita, les mares i pares en contra de l'encariment de l'escola bressol lleidatana
comentaris