Els promotors de Torre Salses invertiran 100 MEUR i crearan 1.000 llocs de treball

El projecte comercial preveu una inversió d'uns 110 milions d'euros i la creació de més de 1.000 llocs de treball

Terrenys on es projecta el parc comercial a Torre Salses ©Eurofund
photo_camera Terrenys on es projecta el parc comercial a Torre Salses ©Eurofund

L'empresa Eurofund Group i el grup francès Frey han presentat aquest dimecres el projecte Promenade Lleida, una iniciativa que té previst impulsar el parc comercial i d'oci als terrenys de Torre Salses. Els inpulsors invertiran 100 milions d'euros que fomentaran la creació de 1.000 lloc de treball.

Promenade Lleida es converteix en una gran opotunitat per a Lleida, segons el tècnic Ion Saralegui   

Terrenys on es projecta l'àrea comercial a Torre Salses ©Eurofund
Terrenys on es projecta l'àrea comercial a Torre Salses

El pla parcial aprovat definitivament a l'octubre del 2018 i els projectes d'urbanització i reparcel·lació validats el 2021, després de set anys de tràmits, permeten ordenar el sòl i els seus usos per configurar un espai comercial amb 55.500 metres quadrats de superfície per llogar als operadors. L'objectiu és construir un parc de mitjanes superfícies, que serà el millor exemple de complex comercial i d'oci d'última generació, amb una urbanització, construcció i serveis d'alta qualitat. Eurofund ja ha sol·licitat la llicència comercial a la Generalitat de Catalunya.

Sala de projeccions de la cadena Yelmo ©Eurofund
Sala de projeccions de la cadena Yelmo ©Eurofund

L'espai també comptarà amb un hipermercat de la marca Esclat del grup BonPreu, i molts altres operadors, a més d'equipaments i serveis per a tota la família, com el multicinema d'última generació del grup Yelmo, amb un miler de butaques i sales amb servei de restaurant. L’oferta es completarà amb un ampli ventall d’establiments de restauració amb terrasses, bars i restaurants. En aquest sentit, hi haurà espais de jocs per als més petits, així com un centre de lleure dedicat a organitzar activitats per a nens i nenes. 

Presentació del projecte Promenade Lleida @Eurofund
Presentació del projecte Promenade Lleida ©Eurofund

Un dels operadors que ja ha confirmat la seva presència a Promenade Lleida és Ilusiona, una marca especialitzada en lleure juvenil i familiar amb centres a nombroses ciutats i que obrirà a Lleida un gran establiment amb pista de bitlles, experiències de realitat virtual i cinema 4D, zones per a celebrar aniversaris infantils i sales de jocs per a totes les edats.  Altres operadors són Sakito, el modern basar amb oferta en tota mena de productes o Fitness Park, una cadena de gimnasos amb més de 230 clubs.

El parc comercial i de lleure serà sostenible, amb panells solars per generar electricitat, punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, centres de reciclatge i una bassa d'aigua per al reg dels 20.000 metres quadrats de zones verdes i dels més de 1.000 arbres, la majoria d'espècies autòctones

La mobilitat és un altre vessant molt estudiat perquè es volen posar facilitats per reduir els 1.500 metres que separen Promenade Lleida del centre de la ciutat. Així, s'han previst 2.300 places d'aparcament, carril bici i ampliació de la L-7 d'Autobusos de Lleida fins a Promenade Lleida amb 8 parades noves. El conveni signat i vigent entre la Paeria i els promotors ja preveu que seran els operadors del parc els que subvencionaran durant 10 anys aquesta ampliació del transport públic
Igualment, s'estudiarà col·laborar en un futur baixador ferroviari al costat mateix del parc comercial i d’oci si es projecte i per facilitar un servei urbà de rodalies o de tramvia entre l'estació i Promenade Lleida. 

El conveni esmentat contempla, com ja és conegut, el desdoblament i ampliació del vial Víctor Torres, que permetrà connectar el centre de Lleida amb la variant sud, passant pel SUR-42. Eurofund Group manté el compromís de complir el conveni signat amb l'Ajuntament i finançar aquest vial amb 1,2 milions d'euros i adquirir finques de la Paeria al sector pel mateix import per ajudar a sufragar aquesta obra. Així mateix, els acords vigents inclouen l'obertura d'un nou tram del carrer de Francesc Bordalba, entre Torre Salses i el cementiri i la N-240. Eurofund avançarà 500.000 euros per aquesta actuació. 

Imatge virtual del parc comercial a Torre Salses
Imatge virtual del parc comercial a Torre Salses

L'Ajuntament ha argumentat que no té diners per finançar la part de les infraestructures. Per això, Eurofund ja ha anunciat que “està disposat a negociar un nou conveni i assumir la totalitat de la inversió que correspondria al municipi”, segons va afirmar el directiu d'Eurofund Salvador Arenere. 

Promenade Lleida representa la inversió privada més gran feta a Lleida i superarà els 100 milions d’euros amb un impacte global a l’economia lleidatana de prop de 200 milions d’euros

Imatge virtual del parc comercial a Torre Salses
Imatge virtual del parc comercial a Torre Salses

Les xifres són molt rellevants perquè l’activitat del parc generarà a l’Ajuntament de Lleida uns ingressos de 8,4 milions d’euros en impostos i taxes, així com en llicències, tant dels promotors com dels operadors, i es crearan més de 1.000 llocs de treball, dels quals 400 seran directes

Els lleidatans i les lleidatanes han vist clar els beneficis d'aquest projecte perquè una enquesta elaborada per la multinacional GfK per encàrrec d'Eurofund Group conclou que el 99% dels enquestats coneixen o han sentit a parlar del projecte, el 80% dels lleidatans i lleidatanes el valoren de manera positiva o molt positiva i més del 60% ho considera necessari per a la ciutat. El 85% afirma que ajudarà a reduir l'atur i un 80% assegura que el visitarà quan obri.  

La voluntat d'Eurofund i Frey és crear un gran centre d'atracció comercial i d'oci que eviti l'actual fugida de compra a altres ciutats que segons estudis municipals es calcula a prop de 500 milions anuals i el progressiu augment de compra per internet, que també està afectant el petit comerç de Lleida

Terrenys on es projecta el parc comercial a Torre Salses ©Eurofund
Terrenys on es projecta el parc comercial a Torre Salses ©Eurofund

Així mateix, els promotors de Promenade Lleida veuen compatible i complementària l'activitat que desenvoluparan amb el comerç de proximitat i creuen necessari generar sinèrgies amb el sector comercial local, però també amb el turístic, econòmic i cultural. Per això, s'establiran convenis de col·laboració amb entitats i organitzacions lleidatanes com ja s'ha fet amb les associacions veïnals de la Bordeta, Magraners i Cappont, o també amb l'Atlètic Lleida per a la promoció de valors a l'esport i hàbits saludables amb els joves de Lleida. 

Comentaris