La família del fotògraf Romero Grau entrega el seu fons d’imatges a l’IEI

El fons de Romero Grau l'integra un recull d'imatges datades d’entre el 1956 i el 2005, i 13.690 rodets de negatius, i una col·lecció de 250 revistes 'Rumor', on publicava habitualment el fotògraf

Joan Josep Ardanuy, i Rita Grau signen la cessió del fons de Romero Grau ©IEI
photo_camera Joan Josep Ardanuy, i Rita Grau signen la cessió del fons de Romero Grau ©IEI

L’Institut d’Estudis Ilerdencs va oficialitzar el passat divendres l'acte de donació del fons del fotògraf Romero Grau Llorens, un acte en el qual van participar el director de l'ens, Joan Josep Ardanuy, i la filla de l'autor, Rita Grau.

Els fons donat per la família l'integren 20 caixes que estaven guardades en un magatzem a Alcanó en un relatiu bon estat de conservació, però que demanava rescatar-lo el més ràpid possible per evitar que es deteriorés més. El volum del fons està format per 13.690 rodets de negatius, 565 diapositives, 10.000 positius en paper i 4 plaques estereoscòpiques. Aquesta organització ha permès, també, saber les dates extremes del fons, que s’emmarquen entre els anys 1956 i el 2005.

Exemplar de la revista RUMOR ©IEI
Exemplar de la revista RUMOR ©IEI

Les instantànies de Romero Grau han recollit al llarg dels anys una gran diversitat d'actes socials, religiosos, polítics, i sindicals, entre les quals s'ha de destacar el seguiment d’activitats i competicions esportives, tant professionals com amateurs i escolars, que constaten l'afició esportiva de l’autor. Moltes d’aquestes imatges es troben publicades en la revista Rumor, de la que se n’ha fet donació de 250 números.

El fons Romero Grau, també inclou materials singulars que testimonien el dia a dia del seu treball fotogràfic; embolcalls que durant anys han protegit i identificat els rodets amb els seus reportatges fotogràfics, fets de material reciclat, majoritàriament a partir fragments de publicacions curosament retallades. 


Romero Grau Llorens

La vida del fotògraf va ser molt polifacètica. Va treballar com a comptable particular, músic, pastisser, funcionari a l’Instituto Nacional de Previsión –l’equivalent a l’actual Institut Català de la Salut– i fotògraf. Aquestes dues darreres professions les va alternar fins a la seva jubilació, i és la seva tasca fotogràfica la que forma aquest fons. Romero Grau Llorens va morir el 2015 a l’edat de 90 anys.

Comentaris