Descontentament i desacords a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Almenys cinc entitats de Ponent s'han donat de baixa de la FCAC pel paper que han donat en les protestes de la pagesia
Tractorada a la C-53 entre Anglesola i Tornabous - Foto: Alba Mor
photo_camera Tractorada a la C-53 entre Anglesola i Tornabous - Foto: Alba Mor (ACN)

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va reunir aquest dimarts el consell rector per valorar les mobilitzacions de la pagesia i les actuacions derivades així com per compartir les conclusions de la Taula Agrària de divendres. Es va posar en valor la viabilitat i la capacitat de resposta del sector en el context actual i van mostrar la voluntat d'exercir la seva representativitat per fer front als reptes del sector. Cinc cooperatives de les comarques de Ponent, la d'Albesa, la de Torrelameu, la de Corbins, Alguaire i Alcoletge s'han donat de baixa de l'entitat els darrers dies perquè consideren que els alts càrrecs de la Federació no han donat el suport necessari però sí que es van voler fer la foto a Barcelona.

Des de la FCAC admetent davant les baixes d'aquestes cinc cooperatives que potser no han sabut comunicar prou correctament el seu paper i els compromisos que han adquirit. Per això, expressen la seva voluntat d'escoltar aquest grup de cooperatives per conèixer els seus arguments i seguir treballant, "com ha fet sempre, per la unitat d'acció en els reptes del sector".

La FCAC posa en valor la viabilitat i la capacitat de resposta del sector en el context actual. En aquesta línia, diuen que van participar a les reunions prèvies a la protesta, l'elaboració de la convocatòria i el Manifest #6F i la difusió de les actuacions previstes. A més, asseguren que van estar presents de "forma activa" tant a les tractorades com a la reunió amb el president de la Generalitat i el conseller d'Acció Climàtica, amb el que se li va sol·licitar per part del Govern que és qui va convocar la FCAC, les organitzacions professionals agràries i representants de les diferents plataformes.

La FCAC també diu que  - juntament amb els sindicats agraris – va assumir la responsabilitat davant el Departament d'Interior de la Generalitat del desplaçament Lleida-Barcelona a les tractorades que hi va haver arreu del país.

Posteriorment, afegeixen, van participar a la Taula Agrària de divendres passat. Expliquen que en aquesta reunió, les cooperatives van denunciar que el Pla Especial de Sequera implica un greuge en relació amb altres sectors econòmics ja que es preveu reduir el reg un 80% en els sectors agrícoles i un 50% en ramaderia, mentre que l'aigua per a altres usos només es redueix un 25%. En aquesta reunió, es va aconseguir tancar l'establiment de mesures d'ajut per la sequera a les explotacions d'olivera, segons la FCAC.

En el consell rector de dimarts, es va acordar continuar reclamant mesures estructurals, a curt i mitjà termini, per revertir la situació del sector. També se segueix donant suport a les mobilitzacions de la pagesia, que està previst que es mantinguin durant els propers dies a diferents punts del país.

Comentaris