La Festa Major de Lleida referma l'interès dels més joves per la cultura popular

La Paeria celebra l'èxit de públic i la implicació de les entitats en les 250 activitats festives del programa
La cercavila de la Trobada Gegantera de Lleida al seu pas per l'avinguda de Madrid

Data de publicació: diumenge 14 de maig del 2023, 15:49

Localització: Lleida

Autor: Ignasi Gómez
photo_camera La cercavila de la Trobada Gegantera de Lleida al seu pas per l'avinguda de Madrid - Foto: Ignasi Gómez

La Festa Major de Lleida tanca avui un programa de 250 propostes culturals i festives en honor a Sant Anastasi. La Paeria de Lleida s'ha mostrat molt satisfeta per la participació ciutadana, però especialment perquè s'hagi refermat l'interès dels més joves per les activitats de cultura popular, com amb el seguici infantil de Lo Marraco, la Trobada de Gegants o la Diada Castellera, que han aplegat centenars de persones entorn de l'Eix Comercial durant el cap de setmana. "Hem vist geganters de 3 i 6 anys i això és impressionant", ha celebrat l'alcalde Miquel Pueyo. "Volem establir una base perquè els nens vulguin fer cultura popular, perquè és la que quedarà per sempre", ha afegit el regidor de Festes, Ignasi Amor.

Els Castellers de Lleida carregant un castell a la plaça de la Paeria

Data de publicació: diumenge 14 de maig del 2023, 14:28

Localització: Lleida

Autor: Ignasi Gómez
Els Castellers de Lleida carregant un castell a la plaça de la Paeria - Foto: Ignasi Gómez

Així, la cultura popular ha tornat a prendre els carrers de Lleida al llarg del migdia del sisè i darrer dia de les Festes de maig de la ciutat. La 38a Trobada de Gegants, que s'ha iniciat a la plaça Blas Infante, ha estat una de les propostes que més gent ha congregat amb els membres de les colles participants i desenes de famílies que han seguit els geganters del mateix municipi, i també els convidats especials com els Gegants del Pi de Barcelona o els Gegants de Viserta de Monistrol de Montserrat. La cercavila s'ha posat en marxa al voltant de les 12 h del migdia creuant la passarel·la sobre el riu Segre direcció a l'avinguda de Madrid i el monument als Gegants, i ha continuat per diferents carrers entorn de l'Eix Comercial fins a arribar a la plaça Sant Joan, on s'ha fet la ballada final davant de centenars de persones, moltes de les quals infants acompanyats dels seus pares.

Un gegant al seu pas per la passarel·la que uneix la plaça Blas Infante i l'avinguda de Madrid amb la Seu Vella al fons

Data de publicació: diumenge 14 de maig del 2023, 15:56

Localització: Lleida

Autor: Ignasi Gómez
Un gegant al seu pas per la passarel·la que uneix la plaça Blas Infante i l'avinguda de Madrid amb la Seu Vella al fons - Foto: Ignasi Gómez

En paral·lel, la plaça de la Paeria s'ha quedat petita per acollir la Diada Castellera, organitzada pels Castellers de Lleida amb la participació dels Moixiganguers d'Igualada, els Xiquets de Reus i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Un espectacle d'altura que ha fet aixecar el cap i aplaudir amb força al públic cada vegada que es carregava un castell.

Les festes de maig clouen aquesta nit amb un gran castell de focs que es combinarà amb un espectacle d'il·luminació d'última generació, i finalment, els Gegants i Lo Marraco tornaran cap a les seves cases

"Estem contents de la resposta dels lleidatans i lleidatanes; la meva impressió és que és una de les millors festes majors dels darrers anys", ha dit l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, que ha agraït tant la implicació d'una cinquantena d'entitats com l'interès dels més joves per participar del programa d'activitats. "Això ha de permetre l'entrada de les noves generacions i, fins i tot dels infants, a la cultura popular", ha assenyalat.

Infants que han participat a la Trobada Gegantera de Lleida

Data de publicació: diumenge 14 de maig del 2023, 16:01

Localització: Lleida

Autor: Ignasi Gómez
Infants que han participat a la Trobada Gegantera de Lleida - Foto: Ignasi Gómez

En aquest sentit, el regidor de Festes, Ignasi Amor, s'ha mostrat satisfet també per la participació del públic jove. "Som un govern que hem prioritzat la cultura popular i cada any hem estrenat iniciatives, com el seguici d'enguany, amb la voluntat que els nens aprenguin i vulguin fer cultura popular, que és la que quedarà per sempre", ha expressat Amor.

Preguntat per les xifres de participació globals, el regidor ha explicat que "no volem dir nombres perquè no seria exacte, però es veu al carrer que la cultura popular té més públic. Tenim més gent al seguici, als geganters o als castellers" ha afirmat. Pel que fa als concerts celebrats a l'escenari dels Camps Elisis, Amor sí que ha detallat que "per primer cop veus 15.000 persones juntes en un sol espai". N'ha destacat l'actuació per al públic familiar del Pot Petit d'aquest dissabte amb "més de 10.000 famílies".

De fet, la Raquel i l'Anna, dues veïnes de Lleida que ahir van anar al concert del Pot Petit, avui s'han apropat a la trobada gegantera i han assegurat que la Festa Major els ha agradat "molt", sobretot per les diverses propostes que ha ofert per a infants, com el seguici de Lo Marraco o els contacontes. "Són moltes activitats, especialment per a nens, i per ensenyar la cultura de la ciutat i de Catalunya, coses que només es fan aquí", han explicat.

comentaris