28.09.2022 |

DEL 29 DE SETEMBRE AL 2 D’OCTUBRE

La Fira de Sant Miquel torna plantejant-se com a fira "anti-crisi"

Ho fa assolint la plena ocupació, amb 290 expositors directes que ocuparan una superfície bruta d’exposició de 54.000 metres quadrats

Foto archivo Sant Miquel 2
Foto d'arxiu de la Fira de Sant Miquel en edicions anteriors
La Fira de Sant Miquel torna plantejant-se com a fira "anti-crisi"

Amb una ocupació del 100% i amb la recuperació de la plena normalitat. Així tornen la Fira Agrària de Sant Miquel i el Saló Eurofruit, que comptaran amb 290 expositors directes i ocuparan una superfície bruta d'exposició de 54.000 metres quadrats, amb més de 50 activitats paral·leles; unes bones condicions que asseenyalen la fira com una plataforma comercial que pot contribuir a la recuperació del sector després d'un any climatològicament dolent. 

La 68a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 37a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola) tindran lloc del 29 de setembre al 2 d’octubre de 2022 al recinte de Fira de Lleida. Jornades tècniques, conferències, presentacions, reunions professionals i demostracions conformaran una fira referent en el sector agrícola que sembla enguany que podria superar l'edició passada quant a resultats, segons indica l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.

Jaume Saltó, president de la Cambra Oficial de Comerç de Lleida, ha dit que, malgrat els problemes que ha viscut el sector agrari —les gelades de primavera, la sequera i la calor que ha afectat la fruita—, les empreses han apostat per la Fira de Sant Miquel. Igualment, Saltó ha destacat que la digitalització de l’àmbit agrari és un factor important perquè, a banda de compensar la falta de mà d’obra al camp, aporta una eficiència i una qualitat que faciliten la traçabilitat del producte. També considera que la crisi econòmica no frenarà les operacions comercials a la fira, ja que “aquest sector no ha deixat mai d’invertir, i més ara que s’està professionalitzant, i és potser un dels que menys ha patit la crisi sanitària”.

Presentació de la 68a Fira de Sant Miquel - Foto: Paeria de Lleida
La roda de premsa de presentació de la 68a Fira de Sant Miquel - Foto: Ajuntament de Lleida

De la seva banda, Carles Gibert, diputat del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, ha incidit en la celebració del primer Congrés sobre Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (Congrés BIT), que contribuirà a consolidar Lleida com la capital de la bioeconomia del Sud d'Europa.

Gibert ha recordat l’aposta de la Diputació pel BIOHUB CAT, un espai per al desenvolupament de nous models de negoci i l’impuls i l’acceleració de l’emprenedoria al voltant de la bioeconomia circular

“Les fires són un motor econòmic de gran importància, sobretot en moments de dificultat” ha afirmat el director dels Serveis Territorials d'Economia i Hisenda a Lleida, Ramon Alturo, qui ha destacat la projecció estatal i internacional de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit. Alturo ha remarcat que la demarcació de Lleida té registrades 74 fires, de les 434 censades a Catalunya.

Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que, un cop assolida la normalitat en el funcionament de la fira després de la crisi del Covid, “el sector agrari ha mostrat la seva solidesa i vitalitat en un any molt complicat climatològicament, alhora que ha refermat la confiança en la plataforma comercial que és la Fira de Sant Miquel i Eurofruit”. Oró ha incidit també en la vocació internacional del certamen, amb expositors de Finlàndia, França, Itàlia i els EUA que presentaran equips per treballar la terra, vehicles agrícoles de nova generació (microtractors elèctrics amb Visió per Computadora i Intel·ligència Artificial), sistemes antigelades i fabricació de biogàs a partir de residus de fruita.

Novetats tecnològiques i Congrés BIT

Els organitzadors han destacat que la Fira de Sant Miquel serà el marc el primer Congrés sobre Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (Congrés BIT), que es durà a terme els dies 29 i 30 de setembre a la Llotja de Lleida i que té com a objectiu promoure la transformació del sector primari per mitjà de la promoció d'estratègies empresarials i d'innovacions tecnològiques que permetin una producció d'aliments i bioproductes més eficient, saludable i respectuosa amb el medi ambient. A banda del congrés, la Fira de Sant Miquel també inclourà el Bit Expo, al Pavelló 4, amb 800 metres quadrats de superfície destinats a empreses del sector, als centres de recerca catalans i a l'Àgora Bit, un espai de debat i jornades tècniques.

Plataforma Amiga 2

Quant a les novetats tecnològiques presents a la fira, cal recordar que l'Associació LleidaDrone portarà a la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida la plataforma AMIGA, un micro-tractor elèctric que incorpora Visió per Computadora i Intel·ligència Artificial i que es presenta com a novetat en exclusiva a tot Europa.

La plataforma ha estat desenvolupada per la firma nord-americana Farm-ng, amb seu a Silicon Valley, i comportarà una sèrie de canvis i avantatges molt importants per al pagès i per a l’agricultura en general

Entre altres avantatges, l'AMIGA està equipat amb motors elèctrics, que no requereixen pràcticament manteniment, gasta 10 vegades menys en energia que el seu equivalent en combustible, emetent zero contaminació i zero sorolls. Aquests avantatges suposen, en cost global, un estalvi en l’adquisició i manteniment de l'aparell del 80% respecte als seus homòlegs no elèctrics.

Plataforma Amiga 4
La Plataforma AMIGA ​- Foto: Fira de Lleida

Altres iniciatives destacades d’aquesta edició són la segona edició de l’Espai 5G, que albergarà presentacions de projectes d'aquest àmbit, empreses startup (firmes de nova creació que comercialitzen productes o serveis a través de l'ús intensiu de les tecnologies de la informació i la comunicació) i entitats i institucions que promouen aquesta tecnologia innovadora; la 25a edició del Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, el 51è Premi del Llibre Agrari (amb 16 llibres presentats) i el 7è Premi de l’Article Tècnic Agrari (amb 30 articles presentats).

Què hi trobarem a la fira

Els sectors representats a la fira seran els de l’agricultura de precisió, la maquinària agrícola, els equipaments i serveis per a l’agricultura i la ramaderia, els productes i aliments de proximitat, l’embalatge, el viverisme, la defensa vegetal, la maquinària industrial, la protecció antipedra, els sistemes auxiliars, el reg, els drons i l’automoció.

La inauguració oficial de la fira tindrà lloc la tarda del dijous, 29 de setembre, i anirà a càrrec de Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

La Fira de Sant Miquel torna plantejant-se com a fira "anti-crisi"
comentaris