El fotògraf d'Ivars d'Urgell Edgar Aldana guanya el premi especial Pica d'Estats

El president del jurat, Joan Maria Morros, va destacar que es tracta de "fotografies absolutament extraordinàries que aconsegueix transmetre l'explosió de colors de la natura durant la tardor i conviden a visitar aquests paratges"
Jurat del Premi Internacional Pica d’Estats ©AraLleida
photo_camera Jurat del Premi Internacional Pica d’Estats ©AraLleida

El fotògraf d'Ivars d'Urgell Edgar Aldana va rebre el premi especial Antoni Franco Estadella del Premi Internacional Pica d’Estats, pel reportatge ‘La tardor s’acomiada/colors tardor’. La convocatòria del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha rebut 188 treballs en totes les categories, desprès del parèntesi de la passada edició com a consequència del Coronavirus. 

Jurat del Premi Internacional Pica d’Estats ©AraLleidaEl degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i president del jurat, Joan Maria Morros, va destacar que conté "fotografies absolutament extraordinàries que aconsegueix transmetre l'explosió de colors de la natura durant la tardor i conviden a visitar aquests paratges". El treball està format per una vintena d'imatges panoràmiques i de detall de paisatges de les comarques de Ponent i del Pirineu i Aran que destaquen per la seva riquesa cromàtica dels boscos durant la tardor.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha celebrat la represa del certamen, que l'any passat es va haver d'ajornar per la pandèmia. Talarn també ha volgut recordar el periodista Antonio Franco Estadella, que havia format part del jurat del premi des del 1997 i que va morir el setembre passat. En aquest sentit, ha recordat que el premi especial del jurat d'aquesta edició porta precisament el seu nom en reconeixement a la seva figura.

Els premis de les diferents categories

El premi de Premsa escrita d'informació general ha estat per a l'article 'Los Pirineos atraen Nuevos pobladores en tiempos de Covid', escrit per Rosa M. Bosch i publicat al suplement 'Vivir Verano' de 'La Vanguardia'. El text se centra en els nous pobladors del Pirineu, persones procedents del món urbà que, moltes d'elles arran de la pandèmia, han iniciat una nova vida i han obert nous negocis a diverses poblacions de les comarques del Pirineu de Lleida

El premi de Premsa especialitzada en viatges i turisme ha estat per a 'La Vall de Boí. Románico puro en el Pirineo', un reportatge d'Elena del Amo Valero, amb fotografies de Lluís Davilla, publicat a la revista 'Viajar'. El treball se centra en la història i les característiques dels temples romànics de la Vall de Boí, declarats Patrimoni de la UNESCO, amb referències al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, declarat Reserva i Destinació Starlight; a les falles del Pirineu, declarades també Patrimoni Immaterial de la Humanitat, al balneari de Caldes de Boí i a la gastronomia de la zona.

El premi de Televisió ha estat per al reportatge 'Les bruixes porten dol', elaborat per Anna Solana Tomás i Pilar Granero Garrido i emès per RTVE Catalunya. El programa repassa una part de la historia de la bruixeria a les comarques de Lleida a través de les tradicions, del testimoni oral de veïns i d'experts en el tema i a través de paratges relacionats amb aquest món.

El premi de Ràdio ha estat per al reportatge 'Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Turismo de Altura'. El treball de José Lorenzo Díaz emès per la 'Cadena SER Jaén' repassa la història, l'orografia, el paisatges, la fauna i la flora d'aquest espai natural a través de diversos personatges relacionats amb el parc, proposant també rutes turístiques de senderisme i activitats com l'escalada, i incidint en els allotjaments i els indrets de més interès de la zona.

El premi de Premsa internacional ha estat per al reportatge 'L’Urgell', escrit per Marie Costa i publicat a la revista'Cap Catalogne'. Es tracta d'un treball que proposa un recorregut per aquesta comarca de la plana de Lleida a través de la seva història, paisatges, poblacions, monuments i espais museístics, sense oblidar la gastronomia i els productes de la terra, les activitats com el senderisme i la BTT o les rutes com el Camí de Sant Jaume lleidatà. 

El premi d’Internet ha estat per al vídeo 'Superjardins' de Damià Chacón Albà, centrat en la floració dels fruiters del Baix Segre, un fenomen que en els darrers anys s'ha convertit en un dels grans atractius turístics de Ponent.

Comentaris