23.05.2022 |
Territoris.cat

Lleida constitueix la mesa transversal per a la recuperació de la ciutat

La taula per a la recuperació de la ciutat de Lleida elaborarà un Pla de treball i també s'encarregarà de fer seguiment de les accions acordades, a partir de les diferents propostes dels participants, també s'elaborarà un document que s'hauria de començar a debatre en el termini d'un mes
La mesa transversal per a la recuperació de Lleida
La mesa transversal per a la recuperació de Lleida
Lleida constitueix la mesa transversal per a la recuperació de la ciutat

La Seu Vella ha acollit aquest dimecres la constitució de la mesa transversal per pal·liar els efectes de la COVID-19 a Lleida, promoguda per la Paeria de Lleida i de la qual també en formen part la resta d'institucions, tots els grups municipals i els diferents agents dels àmbits econòmic, social i cultural, entre altres, de la ciutat. 

La mesa ha aplegat representants d'una cinquantena d'institucions i entitats amb l'objectiu de reconduir els efectes de la crisi desencadenada per la pandèmia de la COVID-19 a la capital del Segrià. En formen part la Paeria, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià, la delegació del Govern i la subdelegació del govern espanyol, a més de tots els grups municipals, sindicats i organitzacions i entitats dels àmbits econòmic, social, cultural i esportiu

La creació de la mesa transversal es va aprovar en el ple de la Paeria del 31 de juliol, després de ser proposada pel PSC, primer, i posteriorment per Ciutadans

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo ha qualificat d'històrica la creació d'aquesta mesa per diversitat i representativitat que suposa. Així, ha posat en relleu que la majoria dels assistents han coincidit en allò que han de ser les pautes per a la recuperació de la ciutat i en què ara no és el moment de mirar enrere i veure què es podia haver fet, sinó cap on hem d'anar i què cal fer.

Una reivindicació força unànime ha estat reclamar al conjunt de les administracions que col·laborin en tot allò que puguin en aquest esforç de reconstrucció

El cap de l'Oposició, Fèlix Larrosa, ha dit que el PSC ha participat en la mesa per sumar i escoltar però també ha assegurat que també fiscalitzarà la tasca del govern municipal i de la resta d'institucions que també han de ser partícips a l'hora de buscar solucions que permetin avançar a la ciutat. A la vegada, ha instat l'equip de govern a tenir en compte les propostes que es facin en les ordenances fiscals per al 2021.


El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha remarcat la importància d'aquesta mesa per a Lleida però també serà important per a la demarcació perquè Lleida és un referent per al territori i aquelles solucions que surtin d'aquesta taula, també hauran de servir perquè tota la demarcació tingui un mirall on mirar-se per poder sortir també de la situació provocada per la covid-19.

 

Per la seva banda, el subdelegat del govern espanyol, José Crespín, ha situat la base de la recuperació en la tasca coordinada i conjunta per part de totes les institucions.

Des de CCOO han reclamat un gran consens polític per construir propostes específiques i útils per a les persones que permetin avançar en la recuperació de Lleida i que la mesa no sigui només una foto per sortir a la premsa, ha expressat Cristina Rodríguez. El secretari general de la UGT de Lleida, José Luís Aguilà, ha defensat la importància d'elaborar una diagnosi real de l'afectació de la pandèmia en els sectors econòmic i laboral de la ciutat per poder buscar solucions a curt i llarg termini.

El secretari general d'Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, ha tornat a reclamar al Govern ajuts específics per al sector de Lleida i dels sis municipis del Baix Segre on es van aplicar unes mesures restrictives més estrictes per evitar l'avenç de la pandèmia. Des de Pimec Comerç, han demanat a les diferents administracions inversions i destinar diners a Lleida per tal que les propostes que surtin de la mesa puguin tirar endavant.
La mesa transversal per a la recuperació de Lleida

Elaboració d'un document en un mes a partir de les propostes dels participants

La taula per a la recuperació de la ciutat de Lleida elaborarà un Pla de treball i també s'encarregarà de fer seguiment de les accions acordades. A partir de les diferents propostes dels participants, també s'elaborarà un document que s'hauria de començar a debatre en el termini d'un mes, segons ha explicat Pueyo. La voluntat és que l'adopció d'acords es basi en l'obtenció del màxim consens possible entre totes les persones, institucions i entitats participants.

Els àmbits de treball es decidiran en el si de la mateixa mesa i giraran entorn de quatre eixos d'actuació.

L'eix Governança i excel·lència operativa', centrat en l'àmbit econòmic i fiscal; l'organització i la funció pública; l'àmbit del voluntariat i espais de treball municipals.

L'eix de la Imatge, projecció i promoció de la ciutat, on s'analitzaran oportunitats laborals, responsabilitat social i foment de l'ocupació; la promoció de la ciutat, i la cultura, l'esport i el lleure.

L'eix de la Igualtat, diversitat i inclusió social serà el tercer eix en el qual s'inclouen drets a les persones i comunitat; infància, joventut i persones grans; àmbit emocional, i promocions públiques d'habitatges.

L'eix de l'Emergència climàtica, ambiental i sanitària, que tractarà àmbits com ara el sanitari, l'espai públic i la mobilitat i la innovació i tecnologia.

Lleida constitueix la mesa transversal per a la recuperació de la ciutat
comentaris