28.10.2021 |

Jordà insisteix a demanar que es prohibeixi la venda a pèrdues en la cadena alimentària

La nova conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té el paper de mirar el país de manera transversal, i, en aquest sentit, ha dit que el sector agroalimentari i l'ambientalista han de cooperar i no competir
Teresa Jordà i Joan Talarn en l'espai d'aliments del territori @JosepAPérez
Teresa Jordà i Joan Talarn en l'espai d'aliments del territori @JosepAPérez
Jordà insisteix a demanar que es prohibeixi la venda a pèrdues en la cadena alimentària

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà va reclamar aquest dijous uns "preus justos per a productors i agricultors", declaracions que va fer en el marc de l'acte inaugural de la Fira de Sant Miquel de Lleida. Jordà va remarcar que ERC ha presentat esmenes al projecte de modificació de la Llei de la Cadena Alimentària, que ara haurà de superar el tràmit del Senat, després de tirar endavant al Congrés. En aquest sentit, ha indicat que hi ha tres línies vermelles que poden anar lligades a l'aprovació dels pròxims pressupostos de l'Estat: "el tema competencial, la prohibició de la venda a pèrdues i l'observatori de preus". "La Llei de la Cadena Alimentaria té l'obligació d'emparar els productors i com a Govern no deixarem d'estar al seu costat per defensar aquesta llei" per tal que "no sigui una llei de cara a la galeria", ha remarcat la consellera.

La consellera Teresa Jordà inaugura la Fira de Sant Miquel @JosepAPérezLa titular d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també s'ha mostrat convençuda que el departament tindrà uns "bons pressupostos" per al 2022 i "ho aconseguirem del costat del sector", segons ha afirmat. "Potser no seran els pressupostos que desitjaria, però defensaré els millors pressupostos per al departament", va assenyalar la consellera.

Teresa Jordà també s'ha referit al fet de tornar a la fira com a cap d'un nou departament. En aquest sentit, ha assenyalat que la nova conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té el paper de "mirar el país de manera transversal", i, en aquest sentit, ha dit que el sector agroalimentari i l'ambientalista "han de cooperar i no competir". "És una conjugació de realitats i no una absorció de competències", ha indicat. "El fet que el departament tingui més competències ens obre més oportunitats", va afegir.

La 67a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel consolida el sector agrari, no només del país, sinó també del sud d'Europa, i ha afegit que a més de ser un punt de trobada per a les empreses capdavanteres, també és una nova oportunitat per demostrar la vitalitat d'aquest motor econòmic

Visitant mostrant l'entrada per accedir a la Fira de Sant MiquelL'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha recordat que Lleida aspira a ser la capital AgroBioTech del sud d'Europa i ha destacat, en aquest sentit, la força de la Fira de Sant Miquel i Fira de Lleida. Pueyo cap ha fet una crida a sumar plegats per recuperar el pols econòmic afectat per la pandèmia. "Reconstruir les ciutats, la seva economia i el seu teixit socioeconòmic, és una tasca de tots", ha dit. "Des dels ajuntaments tenim molt clar el nostre paper, com a institució més propera als ciutadans, però és bàsic treballar alineats amb els corresponents departaments de la Generalitat, amb els ens de la Paeria i amb la Diputació".

Visitants passejant per la Fira de Sant MiquelEl president de la Diputació, Joan Talarn, per la seva banda, ha destacat el paper de la Fira de Sant Miquel com a aparador internacional del territori i ha afirmat que la principal lliçó que deixa la pandèmia passa per "accelerar els canvis del sistema productiu". Així, ha recordat que la Diputació va crear el grup G-6 de treball col·laboratiu integrat per la Diputació, Generalitat, Paeria, UdL i les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega per treballar conjuntament per la transformació econòmica de les comarques lleidatanes amb un model basat en l'economia verda, circular i altament digitalitzat.

El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, ha ressenyat que també en el sector agroalimentari el grau de competitivitat dependrà del grau de digitalització i en aquest sentit ha instat a aprofitar l'oportunitat que ofereixen els fons Next Generation i a convertir la Fira de Sant Miquel en la "gran fira Agro 4.0".

La 67a Fira de Sant Miquel i la 36a edició d'Eurofruit compten amb 290 expositors i fins diumenge s'hi duran a terme una cinquantena d'activitats paral·leles, entre jornades tècniques, conferències, reunions professionals i demostracions.  

Jordà insisteix a demanar que es prohibeixi la venda a pèrdues en la cadena alimentària
comentaris