El nom de quatre carrers vinculats amb el franquisme seran substituïts pel de quatre dones

L’Ajuntament de Lleida retira els elements franquistes que encara romanen a la via pública

Retirada plaques franquistes - Javi Martín
photo_camera Un tècnic retirant una de les plaques franquistes - Javi Martín

L’Ajuntament de Lleida va iniciar divendres la retirada de les plaques franquistes que encara romanen en alguns edificis de la ciutat. Van començar pel carrer Sant Jaume de la Bordeta, en un acte on va assistir l'alcalde, Miquel Pueyo, i els tinents d’alcalde Toni Postius i Sandra Castro. Aquesta iniciativa dóna compliment al compromís adquirit pel Govern d’Entesa a suprimir els elements laudatoris del règim franquista. Aquesta setmana es col·locaran les plaques dels carrers, als quals es va retirar el nom, per estar dedicats a personatges vinculats amb la dictadura.

Aquesta tasca és fruit del treball conjunt de la regidoria d’Urbanisme i del departament de Memòria Democràtica de la Regidoria de Drets Civils, amb qui s’ha realitzat l’inventari d’edificis que encara tenen en la façana algun element franquista, com les plaques que identifica l’habitatge amb l’antic règim. El tinent d'alcalde Toni Postius va explicar que, en fer l'inventari, s'havien identificat una vintena de plaques a la ciutat.

El paer en cap i els tinents d’alcalde Toni Postius i Sandra Castro van assistir al moment que es va despenjar la primera placa amb la simbologia del règim dictatorial, de la vintena d’habitatges catalogats per la Paeria en diferents barris de la ciutat i que s’eliminaran en els propers dies

Des de l’Ajuntament es va comunicar a les comunitats de propietaris l’obligació retirar-les per donar compliment a la Llei de la Memòria Històrica, tot informant que si no ho feien d’ofici, la Paeria actuaria de forma subsidiària, que és la tasca que es va iniciar divendres i que podria estar enllestida aquesta setmana.

Imatge_cat_46764Postius, Pueyo i Castro amb la placa franquista retirada d'un dels edificis - Javi Martín

Toni Postius també va explicar que s’està treballant des del punt de vista jurídic per actuar sobre altres elements franquistes que estan integrats en edificis i sobre els quals no poden actuar. Va posar com a exemple els forjats en portes i reixes d’alguns habitatges i va recordar que encara resta pendent prendre una solució sobre l’escut franquista de l’edifici de Capitania, a les antigues casernes de Gardeny.

Quatre carrers amb nom de quatre dones

L'Ajuntament de Lleida procedirà aquesta setmana a la col·locació de les plaques amb els noms dels quatre carrers que encara restaven pendents de modificar, per la seva vinculació al règim franquista.

Els carrers portaran com a noms nous els de quatre dones i referents femenins del país i internacionals: Elena Pàmies, Neus Català, Dolors Sistac i Virgínia Woolf. La tinent d'alcalde Sandra Castro va explicar que, durant l’acte, a més del bateig oficial dels carrers, s’explicarà la trajectòria de les quatre dones que li donaran nom.

Comentaris