Lleida presenta un nou itinerari per a la recuperació de la Memòria Democràtica

Imatge d'arxiu de la façana del Palau de la Paeria de Lleida. (Horitzontal) - Salvador Miret
photo_camera Imatge d'arxiu de la façana del Palau de la Paeria de Lleida - Salvador Miret

El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida ha organitzat un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica en col·laboració amb el Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista. L'itinerari recorre els principals edificis i institucions del franquisme a la ciutat.

L’historiador Josep Gelonch Solé va acompanyar el dissabte, de forma virtual, un centenar de participants, que van reservar i copar amb cita prèvia totes les places de l’aforament previst al Mercat del Pla, on es va fer aquest itinerari sobre El franquisme a Lleida (1938-1975): un recorregut pels espais de poder de la ciutat.

L'oportunitat d’aquesta iniciativa ha permès reobrir un equipament amb molta memòria com és el Mercat del Pla, tancat durant molt temps

Aquest és el setè dels itineraris que ha organitzat l’Àrea de Drets Civils per a la Recuperació de la Memòria Democràtica, i va ser presentat per la tinent d'alcalde Sandra Castro el mateix dissabte. Malgrat l'itinerari s'ha hagut de reconvertir davant la situació imposada per la Covid-19, Castro celebrava que, "mentre es recupera la normalitat", s'ha pogut recuperar un equipament "també amb molta memòria, com el Mercat del Pla, tancat durant molts anys i que ara s’ha pogut reobrir per donar cabuda a aquesta iniciativa".

La tinent d'alcalde Sandra Castro ha presentat l'acte al Mercat del Pla - Ajuntament de LleidaLa tinent d'alcalde Sandra Castro va presentar l'acte al Mercat del Pla - Ajuntament de Lleida​

El representant del Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista, Joan Ramon Segura, va proposar, a més a més, recollir tot el material interessant que s’està utilitzant en aquests itineraris virtuals en alguna web o plataforma virtual perquè quedi a l’abast de tothom que el vulgui consultar.

La ruta

L’itinerari El franquisme a Lleida (1938-1975): un recorregut pels espais de poder de la ciutat ha recorregut les principals institucions de poder polític franquistes a la ciutat: Govern Civil, Diputació, seu del partit únic Falange Española Tradicionalsita y de las JONS i Ajuntament. A través seu, Josep Gelonch va explciar l'establiment i la consolidació de la dictadura franquista, així com les bases socials i polítiques sobre les quals es va assentar a la ciutat.

L’Àrea de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida ha anunciat pel 17 d’octubre un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica de Lleida. Es farà al Mercat del Pla, a un quart de 8 de la tarda, sota el títol: 6 d’Octubre de 1934: Una revolució per salvar la República. La ruta virtual estarà guiada per l’historiador Manel López Esteve.

Comentaris