L’alcalde Larrosa proposa 4 grans pactes per fer avançar Lleida amb l’any 2030 com a horitzó

El primer pacte és el de l’estratègia territorial, amb el nou Pla d’Ordenació Urbanística i un Pla Especial per recuperar el Centre Històric
L'alcalde va presidir aquest dimecres un esmorzar amb els mitjans de comunicació - Foto: Mario Gascón (Paeria de Lleida)
photo_camera L'alcalde va presidir aquest dimecres un esmorzar amb els mitjans de comunicació - Foto: Mario Gascón (Paeria de Lleida)

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha plantejat quatre grans pactes per fer avançar la ciutat en els pròxims anys, amb l’horitzó de la Lleida del 2030, i ha convidat als grups de l’oposició a participar-hi “per aportar mirades diferents, amb la voluntat de sumar per a fer una acció de govern més global, més transversal i més diversa”.

Larrosa, acompanyat per la resta del govern municipal, va presidir aquest dimecres un esmorzar amb els mitjans de comunicació en el qual va desgranar aquesta estratègia.

El primer pacte és el de l’estratègia territorial i l’impuls de la capitalitat de Lleida. En aquest àmbit, Larrosa va anunciar que proposarà reiniciar el procés d’aprovació del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), actualitzant i aprofitant tant com sigui possible la feina feta amb el document aprovat inicialment l’any 2018 amb un nou grup de treball.

També es posarà en marxa un altre grup de treball per iniciar un Pla Especial per al Centre Històric.

No perdrem ni un minut més de temps per adoptar mesures urbanístiques que posin en valor el Centre Històric, que han de situar molt bé l’estratègia de recuperació de l’habitabilitat, de protecció del patrimoni i de dinamització econòmica i social que ha de tenir”, va dir Larrosa

En segon lloc, el govern proposa un pacte pel clima, que inclourà àmbits com la mobilitat, l’energia, els espais públics i la gestió de l’aigua.

MG404412
Un moment de la intervenció del paer en cap, que ha estat acompanyat per la resta del govern municipal - Foto: Mario Gascón (Paeria de Lleida)

Una de les mesures més importants que s’impulsaran en aquest pacte serà l’impuls d’una empresa mixta de producció i comercialització d’energia a Lleida, que podrà fer inversions per a instal·lar plaques solars a les cobertes d’edificis municipals. També es reconvertirà la Fundació Lleida 21 en Fundació per la Sostenibilitat per a impulsar la transformació energètica, i comptarà amb el lideratge de la catedràtica de l’Escola Politècnica de la UdL Luisa F. Cabeza i amb la cooperació dels col·legis professionals.

Respecte a la gestió de residus, l’alcalde va apuntar que es farà una nova licitació, però que abans caldrà fer una reflexió sobre quin serà el model. Per aquest motiu, Larrosa va indicar que ha encarregat a l’equip de l’àrea de Sostenibilitat una revisió de la recollida porta a porta als barris de Pardinyes i Balàfia.

Com a institució no hem estat capaços de fer entendre a la ciutadania que la seva complicitat era absolutament necessària per avançar en els indicadors de millora de la recollida selectiva i el resultat ha estat la depreciació de l’espai públic i el desencís de la ciutadania amb les polítiques de gestió de residus”, va declarar el paer en cap de Lleida

En aquest sentit, va apuntar que caldrà adaptar el sistema de recollida segons la densitat de població i la trama urbana que hi ha a cada barri.

Pel que fa a la mobilitat, l’alcalde va afirmar que s’impulsaran alternatives de futur com les llançadores, l’extensió del transport a demanda a àrees com Llívia, els aparcaments dissuasius, un transport urbà més assequible i eficient i la nova Zona de Baixes Emissions, que es posarà en marxa en un termini de sis mesos.

El tercer pacte és el de l’habitatge per a garantir l’accés a l’habitatge digne. En aquesta àrea, Larrosa va recordar que les competències són de la Generalitat i que la Paeria ha ofert al Govern solars municipals per a construir-hi 400 habitatges de promoció pública. També s’acompanyarà als promotors privats per promoure l’habitatge de protecció oficial en nous sectors de desenvolupament a la ciutat. Per exemple, els promotors de l’Àrea Residencial Estratègica preveuen 840 nous habitatges de protecció en aquell sector i al SUR-19, entre Balàfia i el Secà, s’hi preveuen 450 habitatges protegits més. També es proposaran iniciatives per promoure l’emancipació juvenil als barris i es replantejarà el concurs per a la residència de gent gran de Pardinyes, com un nou model aplicable a més a altres barris.

Finalment, Larrosa va afirmar que s’impulsarà el pacte per al civisme, amb la incorporació del professor i investigador de la UdL Carles Alsinet, com a comissionat per al civisme i la convivència, per a liderar “aquesta estratègia de visió global de tots els agents socials de Lleida per a treballar amb aquesta voluntat de fer una ciutat més cívica, amb una mirada diversa i una interculturalitat extraordinària que cal gestionar”.

Tenim una diversitat de sensibilitats a la Paeria fruit de les eleccions de l’any passat. La responsabilitat del govern i de liderar aquests canvis en positiu és nostra, però volem sumar les diferents sensibilitats i mirar endavant, sense retrets ni discussions estèrils. El repte que tenim és que aquesta és ja una ciutat que té 147.000 habitants segons les dades del padró més recents. Hem crescut de forma extraordinària i tenim una potencialitat molt bona. Oferim sumar sensibilitats per fer una millor ciutat”, va concloure Larrosa.

El govern presentarà a principis de febrer el seu Pla d’Acció Municipal (PAM) que desenvoluparà aquests acords i inclourà altres propostes enfocades a la rebaixa de l’atur i a la millora del model econòmic i del benestar dels lleidatans i lleidatanes.

Balanç primers sis mesos

L’alcalde també va aprofitar la trobada amb els mitjans de comunicació per a fer balanç dels últims sis mesos, període en el qual s’ha produït la transició al nou govern municipal “per impulsar un nou model de ciutat”. “Assumim aquesta responsabilitat amb serenitat, amb el convenciment que tenim molta feina al davant, que farem de la millor manera, amb una escolta activa, gran proximitat amb la ciutadania i articulant aquests mecanismes perquè tothom participi en aquesta governança compartida amb la ciutadania que volem”, va destacar Larrosa.

Així, l’alcalde Larrosa va subratllar que en aquest període inicial del mandat s’han impulsat accions com una reorganització interna de l’ajuntament; s’ha avançat en la descentralització del govern per acostar-lo a la ciutadania, amb projectes com l’Alcaldia als barris; la millora de l’autoestima ciutadana amb una millor protecció del patrimoni; s’ha fet un “impuls espectacular a les polítiques feministes”;  s’ha donat continuïtat a les inversions dels fons Next Generation vinculades a la millora de la sostenibilitat; s’ha situat el Pla de Rodalies de Lleida a l’agenda política; s’han fet importants accions de dinamització comercial, com la Campanya de Nadal; s’ha posat en marxa la policia de proximitat; s’ha iniciat el pacte del civisme; i el nou model d’inclusió “on tota la ciutat és un gran espai d’acollida”, entre d’altres. També va destacar que en els primers 45 dies del servei d’inspecció de les escombraries abandonades al carrer s’han fet 24 denúncies per mal comportament de la ciutadania en la gestió dels residus.

“Treballem per una ciutat de les oportunitats, justa, segura, saludable i amb mirada de dona”, va afirmar el paer en cap.

Comentaris