Preveu desplegar-lo entre 2022 i 2023

L'Ajuntament de Lleida impulsa un pla per millorar l'espai públic

L'elaboració es farà de forma participada i tenint en compte les aportacions de les associacions de veïns

Cedida per la Paeria de Lleida
Vista aèria del riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida. (Horitzontal)
photo_camera Vista aèria del riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida - Foto: cedida per la Paeria de Lleida

L'Ajuntament de Lleida impulsarà el Pla de millora de l'espai públic 2022-2023 dins del projecte Lleida Conviu. Es tracta d'un programa sectorial d'actuacions a l'espai públic de la capital del Segrià entès com "una estratègia per millorar la percepció de la seguretat i enfortir el sentiment de pertinença i la identificació amb la ciutat i els seus espais". El govern de la Paeria ha presentat la iniciativa aquest dimecres a totes les formacions municipals en la Comissió Informativa de Polítiques de Seguretat i Convivència. En aquest pla, hi hauran diverses regidories implicades i estarà liderat des de Seguretat Ciutadana i Convivència. L'elaboració es farà de forma participada i tenint en compte les aportacions de les associacions de veïns.

Entre els objectius específics d'aquest pla dels espais públics, es vol disminuir els comportaments que pertorben la convivència; millorar la percepció de la ciutadania; implementar estratègies compartides de gestió; introduir estratègies de prevenció situacional per reduir la delinqüència, els comportaments vandàlics i la sensació d'inseguretat, o augmentar la participació i corresponsabilitat de la ciutadania en el manteniment d'aquests espais.

Les mesures inclouen la revitalització d'aquests espais, campanyes informatives i educatives, millora de la connexió entre els barris per bastir una xarxa urbana contínua i l'aplicació de les ordenances municipals relatives al seu manteniment

Tant el procés d'elaboració d'aquest pla com la seva execució tindran un dimensió participativa molt important, vehiculada a través dels consells de barri, amb una especial rellevància atorgada a les associacions de veïns, segons han assenyalat des del govern de la Paeria.

El primer pas del pla tindrà lloc aquesta setmana amb el lliurament als grups municipals de les bases per a la seva elaboració. En la següent comissió, s'aprovarà la proposta definitiva de les bases, amb la incorporació de les aportacions dels grups municipals i dels tècnics municipals de les regidories implicades. L'objectiu és que la proposta definitiva s'aprovi al ple del mes de desembre perquè l'elaboració del pla operatiu i la seva posterior aprovació es facin el gener del 2022 per tal que es pugui aplicar durant tot aquell any.

D'altra banda, les accions emmarcades en el projecte Lleida Conviu per enguany es mantindran tal com estava previst, segons han indicat fonts municipals. Les accions són, d'una banda, la creació d'un grup de treball intern, com un espai de trobada entre els tècnics municipals per a l'execució de projectes transversals i per generar i compartir dades i informació rellevant per a la diagnosi i projecció de noves intervencions en l'àmbit de la convivència i el civisme, i, d'altra banda, el seguiment i avaluació de les intervencions realitzades en el Centre Històric en relació amb la promoció del civisme i la convivència.

A més d'aquestes dues accions i del Pla de millora dels espais públics, el projecte Lleida Conviu es completarà amb el Pla estratègic local de la Convivència i el Civisme, que es licitarà en les pròximes setmanes i que té un termini previst per la seva elaboració de nou mesos.

Aquest pla estratègic inclourà una diagnosi elaborada de forma participativa, amb els seus objectius i accions, així com els mecanismes d'avaluació i retiment de comptes. També inclourà el pla operatiu per al primer any d'implementació i les mesures previstes en el projecte Lleida Conviu, tenint en compte també les conclusions i recomanacions de l'Àgora de Convivència del desembre passat

Respecte al Pla de Millora de l'Espai Públic 2022-2023, l'alcalde Miquel Pueyo va assegurar que el govern municipal compta "amb la col·laboració de tots els partits, tant pel que fa a les aportacions al document de bases com, posteriorment, en tota la fase d'elaboració del pla". "Considerem que tant les bases com els objectius recullen les demandes plantejades per diversos grups municipals i entitats veïnals en relació amb la seguretat i la neteja", ha remarcat. "Amb aquesta actuació, busquem la pluralitat màxima i la complicitat per treballar plegats per la millora de la ciutat en benefici de tots els conciutadans", ha afegit Pueyo.

Comentaris