L'Ajuntament de Lleida impulsarà un pla de la reactivació socioeconòmica de la ciutat en tres anys

El Pla, quantificat en 7 milions d'euros, es divideix en nou eixos d'actuació amb 31 programes que plantegen fins a 57 projectes d'alta viabilitat que s'han de dur a terme en el període 2021-2013.
Pla sencer de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, amb el regidor David Melé i la Cap del SOC a Lleida, Maria Jesús Marvà, presentant el Pla de reactivació socioeconòmica de la ciutat a la Paeria, el 18 de juny del 2021. (Horitzontal)
photo_camera L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, amb el regidor David Melé i la Cap del SOC a Lleida, Maria Jesús Marvà, presentant el Pla de reactivació socioeconòmica. Foto: Salvador Miret (ACN)

L'Ajuntament de Lleida ha presentat aquest divendres el Pla de reactivació socioeconòmica de la ciutat per encarar l'etapa postcovid, que preveu una inversió de 7 milions d'euros entre 2021 i 2023. Es divideix en nou eixos d'actuació i proposa fins a 57 projectes, alguns dels quals ja s'han iniciat mentre que altres s'aniran posant en marxa. L'alcalde Miquel Pueyo ha assenyalat que les mesures són resultat de les propostes plantejades pels agents socials i econòmics en el marc de la Mesa transversal per a la recuperació de la ciutat i de l'Àgora de Lleida promogudes per la Paeria. Pueyo també ha anunciat que la primera fase de consolidació i d'adaptació del polígon industrial de Torreblanca-Quatre Pilans serà una realitat a mitjan 2022.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor d'Ocupació, David Melé, i la Cap del SOC a Lleida, Maria Jesús Marvà, ha presentat el Pla de reactivació socioeconòmica de la ciutat davant de representants d'agents econòmics i socials i dels diferents grups municipals amb presència a la Paeria. El document recull diferents mesures per encarar la sortida de la crisi provocada per la covid-19 i, per això, posa el focus sobretot en aquells col·lectius i sectors socials i econòmics que s'han vist més perjudicats.

Pueyo ha posat en valor que en la definició del Pla el govern municipal ha comptat amb els agents econòmics i socials de la ciutat i la resta de grups municipals, a través d'iniciatives promogudes en el darrer any com ara la Mesa transversal per a la recuperació de la ciutat o l'Àgora de Lleida.

"Ara ens toca revertir aquesta situació per assentar les bases de la Lleida que volem per al futur", ha dit l'alcalde. 

Pla obert amb representants de sectors econòmics i socials de Lleida, durant la presentació del Pla de reactivació socioeconòmica de la ciutat a la Paeria, el 18 de juny del 2021. (Horitzontal)
Representants de sectors econòmics i socials de Lleida, durant la presentació del Pla de reactivació socioeconòmica de la ciutat a la Paeria. Foto: Salvador Miret (ACN).

El regidor d'Ocupació, Responsabilitat Social i Horta, David Melé, ha defensat la necessitat de desenvolupar "de manera col·lectiva i coordinada amb la ciutadania, les empreses i els agents econòmics i socials objectius, projectes i accions estratègiques clau amb la màxima efectivitat per aconseguir la reactivació de Lleida a tots els nivells".

Melé ha explicat que la cogovernança del Pla de reactivació socioeconòmica anirà a càrrec de l'Institut Municipal d'Ocupació (IMO).

 

57 projectes a desplegar en tres anys amb una inversió de 7 MEUR

El Pla, quantificat en 7 milions d'euros, es divideix en nou eixos d'actuació amb 31 programes que plantegen fins a 57 projectes d'alta viabilitat que s'han de dur a terme en el període 2021-2013. Una vintena d'aquests projectes ja estan en marxa o disposen del finançament per iniciar-los en breu. Representen una despesa de 2,3 milions d'euros i el finançament prové d'ajuts directes dels plans de reactivació socioeconòmica covid-19 del SOC i SEPE, cofinançats en un 50% per fons socials europeus, a més d'aportacions de la Paeria. Per a la resta de projectes planificats, amb una inversió estimada de 4,6 milions, també es preveu obtenir els recursos necessaris a través d'ajuts i subvencions d'altres administracions encarats a la recuperació postcovid i de recursos propis.

El primer dels eixos d'actuació del Pla se centra en col·lectius vulnerables com ara majors de 50 anys, dones i joves. Així, proposa ajudes a la contractació i per fomentar la contractació, assistència i suport a la creació d'empreses. El segon eix posa el focus en les empreses afectades per la covid-19. Planteja accions de suport, per regenerar el comerç, turisme, restauració i hostaleria i per promocionar la ciutat. Un altre eix d'actuació pretén impulsar el consum responsable amb campanyes encarades a aquest objectiu. També s'aposta per la valorització d'oficis (tradicionals i nous) amb actuacions de promoció i de requalificació professional.

El cinquè eix passa per impulsar la transició de models de negoci com ara el comercial, turístic o la campanya de la fruita cap a models competitius i responsables mitjançant la transició digital, ecològica, sostenibilitat, innovació i cooperació. Altres dos eixos se centren el reforçar els sistemes d'empoderament de la ciutadania, empreses i administració pública, així com el sistema d'emprenedoria de la ciutat. Un altre, planteja mesures per contemporanitzar el sector agroalimentari, mentre que el novè eix aposta per desplegar d'un sistema d'intel·ligència de desenvolupament local (SIRIUS-Lleida).


Capital AgroBioTech del sud d'Europa i fons europeus

Miquel Pueyo ha ressaltat que la recuperació de Lleida serà una de les prioritats de la segona meitat d'aquesta legislatura. Es complementarà amb els projectes amb què la Paeria vol optar als fons europeus Next Generation UE i que sumen 124,6 milions d'euros i, a la vegada, va en la línia de l'aposta del govern municipal per convertir Lleida el 2030 en el referent en tecnologia al servei del sector agroalimentari i de l'economia verda del sud d'Europa. Per aconseguir-ho, es vol impulsar el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari, el projecte Inno4Agro, afavorir el creixement industrial, promocionar la marca Lleida i avançar cap a la transició ecològica.


Primera fase de consolidació de Torreblanca-Quatre Pilans al 2022

Pel que fa a nou sòl industrial, l'alcalde ha aprofitat per anunciar que la primera fase de consolidació i adaptació del futur polígon de Torreblanca-Quatre Pilans estarà llesta a mitjan 2022. Aquest nou polígon, sumat al polígon d'iniciativa privada de Torre Solé que també s'està desenvolupant, sumaran unes 700 hectàrees de nou sòl industrial a la ciutat, una xifra similar a tota la Zona Franca de Barcelona.

Comentaris