L'estàtua dels ilergets Indíbil i Mandoni torna 'a casa' el divendres 10 de desembre

El seu retorn comptarà amb un acte de benvinguda per part de la Paeria de Lleida, així com d'un seguit d’activitats

L'emblemàtica estàtua dels guerrers Indíbil i Mandoni a l'Arc del Pont.
photo_camera L'emblemàtica estàtua dels guerrers Indíbil i Mandoni a l'Arc del Pont.

Indíbil i Mandoni tornaran a situar-se a la peana l’Arc del Pont Vell a partir del 10 de desembre, un any després d'iniciar-se la seva restauració al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

L'Ajuntament de Lleida han programat un seguit d’actes per tal que la ciutadania pugui donar una simbòlica benvinguda a aquesta icona de Lleida, sota el títol de 'Retroba’t amb Indíbil i Mandoni'.

L’arribada a Lleida de l’estàtua restaurada i la seva instal·lació a l’Arc del Pont es faran el dia 9 de desembre, però romandrà tapada i no es descobrirà fins a l’endemà, dia 10, quan es farà un acte inaugural de benvinguda, a les 18.00 hores

Comptarà amb un conductor que caracteritzarà amb un to dinàmic les figures d’Indíbil i Mandoni i en farà la contextualització històrica.

A més, es projectarà un màpping o muntatge audiovisual històric sobre l’Arc del Pont.

Pel que fa als actes de celebració de l’arribada de l’escultura, entre l’1 de desembre i el 30 de gener, el Palau de la Paeria acollirà l’exposició 'Indíbil i Mandoni, els herois al descobert. Origen i restauració del conjunt escultòric (1946-2021)', un recorregut pels orígens, la història i el procés de restauració.

L’11 de desembre a les 11.00 h es farà una trobada dels Urban Sketchers Lleida sota el títol 'Benvinguts i ben dibuixats, Indíbil i Mandoni!', que aixoplugarà aquesta comunitat de dibuixants a l’Arc del Pont per reinterpretar de nou el monument amb els seus dibuixos, aquarel·les, etc.

Les visites guiades de Turisme de Lleida centrades en les 'Llegendes' i el tradicional 'City Tour' dels diumenges també explicaran la història d’Indíbil i Mandoni i el procés de restauració de l’estàtua

Per altra banda, s'engega el concurs d’Instagram 'Retroba’t amb Indíbil i Mandoni', adreçat als establiments de comerç i serveis, que podran publicar les seves fotografies i vídeos de benvinguda i donar a conèixer els seus establiments.

Per tal d’implicar als infants en aquesta commemoració s’ha creat un joc retallable amb cartolina. Se’n farà un tiratge de tres mil exemplars i es repartirà per les ludoteques i altres espais educatius. 

El Gremi de Forners, a més, se suma a aquestes accions amb l’elaboració d’un pa especial basat en una recepta antiga inspirada en el poble iber. Està fet amb blat i amb espelta, un blat primitiu que compta amb més nutrients i més sabor. Es podrà trobar en diversos forns agremiats de tota la província.

L’escultura en bronze va patir un acte vandàlic el 17 de novembre de 2017 i va perdre la seva característica llança. A més, es va detectar que el mal estat del conjunt requeria la seva restauració. Per això, ara fa un any es va traslladar al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per dur a terme el procés de recuperació d’aquest element patrimonial, inclosa la peanya.

La Generalitat ha assumit el cost de la restauració de l’estàtua (uns 30.000 euros) i la Paeria s’ha fet càrrec d’uns 26.000 euros més, que inclouen la reposició dels elements desapareguts, entre altres despeses

L’escultura dels cabdills Indíbil i Mandoni homenatja els herois ilergets que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i romans al s. III aC.

Comentaris