L'Horta de Lleida acull el disseny d'un rellotge solar analemàtic

L'escenari d'aquest experiment, realitzat pel professor Anicet Cosialls i el seu alumnat de Batxillerat de l'Institut Guindàvols, ha estat la Granja Pifarré

Disseny d'un rellotge solar analemàtic a la Granja Pifarré
photo_camera Disseny d'un rellotge solar analemàtic a la Granja Pifarré

El dissabte 6 de novembre, el professor Anicet Cosialls i un grup de joves alumnes de l'IES Gindàvols (Gemma Cugota, Paula Gómez, Ivette Güell, Joan Pardell i Marzio Vultaggio) van crear i dissenyar el rellotge solar analemàtic de la Granja Pifarré.

La iniciativa va sorgir de les converses entre el difusor astronòmic Ramon Drudis i els germans Pifarré, els quals han volgut compartir amb els joves coneixements científics i astronòmics

D'aquí la idea de crear un rellotge solar analemàtic que calcula l'hora des d'un analema on, curiosament, hi ha una posició per a cada mes de l'any.

Cosialls va recollir aquesta proposta i va fer una recerca amb cinc alumnes de batxillerat que van buscar les dades precises per fer aquests tipus de rellotge de grans dimensions a l'Horta de Lleida.

Finalment aquest es va materialitar, triant la zona concreta a fer el dibuix, marcant els punts cardinals amb l'orientació nord i sud, i realitzant càlculs per dissenyar el·lipses, cercles, línies i punts per marcar amb exactitud les hores i les posicions per a cada mes de l'any.

Curiosament, qui vol veure l'hora en aquest rellotge ha de fer de nomon, és a dir, del pal de referència que marca l'ombra de l'hora

El disseny final és un homenatge de la Granja Pifarré al món rural, on els galls han estat històricament els encarregats de despertar a la seva gent de bon matí. Per aquest motiu els punts horaris estan marcats amb ous de grans dimensions que ens recorden la importància d'aquest animal per la subsistència a les cases de pagès.

La incorporació d'aquest rellotge als espais de la Granja Pifarré lliga amb el proper taller que oferiran a la ciutadania, on el temps en serà el protagonista.

Disseny d'un rellotge solar analemàtic a la Granja Pifarré

comentaris