27.10.2021 |

Lleida ja disposa de 22 caixes refugi per a ratpenats al parc del riu

Aquesta acció millorarà la biodiversitat urbana i afavorirà la presència de les espècies que s’alimenten d’insectes

Ratpenats a Lleida
Instal·lació de caixes refugi per a ratpenats al parc del riu, a Lleida.
Lleida ja disposa de 22 caixes refugi per a ratpenats al parc del riu

L’Ajuntament de Lleida ha instal·lat 22 caixes refugi per a ratpenats al parc del riu, per contribuir a la millora de la biodiversitat urbana i per afavorir la presència de les espècies que s’alimenten d’insectes.

Aquestes caixes refugi ofereixen espais de protecció als ratpenats quan surten dels refugis on fan la hibernació i busquen llocs per a fer les colònies de cria i passaran tot l’estiu

Els ratpenats són animals insectívors i per tan bons reguladors de les poblacions de mosquits, ja que un exemplar pot ingerir diàriament insectes per l’equivalent d’un terç del seu pes.

Els diferents estudis i seguiments fets a Lleida durant els darrers 10 anys, en col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), han permès la detecció de 14 espècies diferents de ratpenats a Lleida, de les 30 que hi ha a tota Catalunya. 

De les espècies detectades a Lleida, les que tenen més afinitat per ocupar caixes refugi són el ratpenat comú (Pipistrellus pipistrellus), la ratapinyada nana (Pipistrellus pygmaeus) i el ratpenat de vores clares (Pipistrellus kuhlii), el ratpenat muntanyenc (Hypsugo savii) el ratpenat d’aigua (Myotis daubentoni) i el noctul mitjà (Nyctalus noctula).

Totes les espècies de ratpenats estan protegides per la llei de protecció dels animals

Les caixes refugi estan fabricades amb un material especial de ciment i fibres de fusta, que els dona molta resistència a les inclemències del temps i evita que s’esquerdin, foradin o tinguin corrents d’aire.

S’han col·locat caixes de quatre models diferents per afavorir la presència d’espècies diverses amb requeriments ecològics diferents.

Pel que fa a la seva ubicació, s’han instal·lat en diferents orientacions mirant al nord i a l’est preferentment, per oferir condicions diverses, aprofitant les ombres dels ponts per evitar grans augments de temperatura per insolació directa durant l’estiu, que podria perjudicar els animals. S’han ubicat a la passarel·la dels Camps Elisis, al Pont Vell, a la passarel·la del Montepio i al Pont Nou.

Aquest projecte s’emmarca dins del programa +Biodiversitat de l’Ajuntament de Lleida, que du a terme actuacions destinades a la millora, l’estudi, la conservació i la sensibilització sobre la biodiversitat a Lleida

Lleida ja disposa de 22 caixes refugi per a ratpenats al parc del riu
comentaris