Lleida disposa de 24 refugis climàtics per combatre les jornades més caloroses

Es tracta de 7 àrees verdes, 12 rambles i avingudes, i els centres cívics de Balàfia, Mariola, Cappont, Democràcia i Secà de Sant Pere

Els cursos es duran a terme als als campus de Cappont i Agrònoms
photo_camera L'Arboretum, un dels espais verds de Lleida oberts aquest estiu

Un estiu més, la Paeria de Lleida recomana l’ús dels espais verds de la ciutat durant les jornades més caloroses del juliol i l'agost, ja que presenten condicions d'ombra, vegetació i ventilació que ofereixen un microclima més agradable.

Es disposa de set parcs o àrees verdes considerats com a refugis climàtics per les zones d’ombra que ofereixen, que són els dels Camps Elisis, Parc Joan Oró, Plaça de les Magnòlies, La Mitjana, l’Arborètum, la plaça Maria Rúbies i l’Espai de les Moreres, a la Mariola.

A més, també hi ha una altra dotzena de rambles, avingudes i espais verds recomanats per al passeig, per la seva cobertura arbòria i orientació respecte a la insolació, distribuïts pels diferents barris:
 

 1. Pardinyes: av. Pearson i Xavier Puig Andreu;
 2. Balàfia: Parc de les Vies i Plaça Capmany;
 3. Clot i Confluències (vianants): Humbert Torres (zona per a vianant), Parc Seu Vella - Santa Cecília;
 4. Mariola: Plaça Galícia i Espai de les Moreres;
 5. Universitat: Rambla d'Aragó i Jardins UdL;
 6. Escorxador/Instituts: Joana Raspall i Ton Sirera;
 7. Centre Històric/Noguerola: c/Major/c/Sant Antoni, Rambla de Ferran, Plaça de la Pau;
 8. Cappont: Dra. Castells, Jaume II, Parc Fluvial del Segre, Plaça Blas Infante, Bosc Urbà Cappont;
 9. Magraners: c/Vila Rodona, Plaça Sant Joan XXIII, Bosc Urbà de Magraners;
 10. Bordeta: plaça Sant Jordi, plaça Major, Bosquet de la Bordeta, carrer Campament, plaça Molí de Sant Anastasi;
 11. Secà de Sant Pere: plaça Secà de Sant Pere, Jardins de Francesc Solana i zona arbrada de l'inici del carrer Llibertat;
 12. Llívia: Parc de Sant Anastasi.


A més a més, s’habiliten també cinc centres cívics com a refugis climàtics, durant el seu horari d’obertura al públic. Es tracta dels de Balàfia, Mariola, Cappont, Democràcia i el Secà de Sant Pere.

La regidoria de Salut de la Paeria Paeria ha editat també un vídeo amb consells per evitar els cops de calor durant l’estiu

Algunes de les principals recomanacions són controlar la temperatura a l’interior dels habitatges, tancant les persianes i obrint les finestres a la nit per refrescar el pis. També és important dutxar-se amb aigua freda i climatitzar les habitacions amb ventiladors i/o aire condicionat, així com hidratar-se amb regularitat.

Quan ens trobem al carrer, hem d’evitar el sol directe i és convenient fer ús de la protecció solar, així com dur gorra o barret i roba lleugera. S’aconsella caminar i descansar en llocs frescos i amb ombra, així com no oblidar portar aigua i beure sovint.

Comentaris