LA PROJECCIÓ CULTURAL DE LLEIDA

Lleida descobreix 'intangible. Festival d’art_tecnologia' un projecte per a tota mena de públic i edats

La Paeria de Lleida arrencava el 27 d’octubre el nou festival ‘intangible’, un projecte que pretén difondre, promoure i aprofundir en la creativitat que genera la simbiosi d’art, cultura, audiovisuals i tecnologia, convertint Lleida en un laboratori, fins al 6 de novembre

Intangible (After). Acte 3', de l'artista Miguel López-Remiro ©Territoriscat
photo_camera Intangible (After). Acte 3', de l'artista Miguel López-Remiro ©Territoriscat

Cal fer un senzill recordatori per comprovar que Lleida compta amb un destacat programa cultural, evidentment és necessària la voluntat de fer la recerca amb receptibilitat i sense els típics perjudicis comparatius amb les grans capitals.

Acte de presentació intangible.Festival d'art_tecnologia ©Territoriscat
Acte de presentació intangible.Festival d'art_tecnologia ©Territoriscat

A terres lleidatanes es pon el sol... no passa en cap altre lloc del país de la mateixa manera, i al marge d’aquest fet recurrent ens agrada destacar que el teixit cultural, musical i artístic cada cop és més rellevant. Les institucions han posat a l’abast les eines imprescindibles per fer fluir creativitat, inquietuds i projectes força rellevants. Algunes d’aquestes iniciatives convertides en referent del sector, diguem, Fira de titelles, Animac, Som cinema, Jazz tardor, Músiques disperses entre altres.

Cadascun d’aquests projectes, ja amb una trajectòria consolidada, s’ha anat adaptant als escenaris de la contemporaneïtat evolucionant magníficament. Però enguany ha sorgit un nou impuls, l’alquímia creativa de les terres lleidatanes ha posat en el gresol art, cultura, tecnologia, i audiovisuals i n’ha sorgit el festival ‘intangible’.

Cultura Lleida, Ciutat i Transició Ecològica han desplegat aquesta nova eina de divulgació dels escenaris lleidatans, amb el suport del Govern Català i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), i hi han posat al capdavant a Antoni Pinent

L'òpera electroacústic de Joan Bagés a l'Intangible ©Intangible
L'òpera electroacústica de Joan Bagés a l'Intangible ©Intangible

Intangible, vol anar més enllà de la mateixa expressió dels seus continguts, vinculant espais singulars, així com el teixit cultural i formatiu de la ciutat. Una amalgama que converteix Lleida en un laboratori de creativitat en el qual  participen propostes d’àmbit local, nacional, estatal i internacional. Instal·lacions artístiques, projeccions urbanes amb vídeo mapping, actuacions en viu audiovisuals, conferències i tallers tindran lloc al voltant de temes variats.

Cada edició d’intangible. Festival d'art_tecnologia vessarà sobre un element intangible, i en aquesta primera edició l'aigua en serà el fil conductor. Per aquesta raó s’ha treballat el cartell, tant en la versió estàtica com animada, per tal que convidi a descobrir el nom del festival i tots els seus elements sota un tel líquid camaleònic. 

Un dron conduirà una visita guiada a la canalització del Segre des de l'aire, i d’altres espais de la ciutat, un concert fluvial al riu Segre, a càrrec de la creadora Agnès Pe o un vídeo mapping desenvolupat pel col·lectiu Telenoika que versarà sobre el 40è aniversari de la riuada a Lleida (nov. 1982), són tres de les activitats previstes que giraran entorn d’aquest eix temàtic.

Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, seu de l'intangible

Taller de retrats amb processos òptics, d’Oriol Hernando
Taller de retrats amb processos òptics, d’Oriol Hernando

Intangible. Festival d'art_tecnologia, tindrà la seu a l’edifici de l’actual Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, on els tres espais acolliran les instal·lacions artístiques i es realitzaran els tallers que s’hi han programat. A més de ser el punt d’informació de l’esdeveniment es pretén convertir el centre de l’avinguda Blondel amb un lloc de trobada de creadors i públic. Cal destacar la presentació de l’exposició del 25è aniversari de l’escultura pública “L’arbre Paer” de Benet Rossell, a partir de diferents materials cedits i testimoniats per Cristina Giorgi, vídua de Rossell, l’arquitecte Jaume Artigues partícip del projecte, entre d’altres. 

Intangible catalitza el segment cultural de Lleida

El festival ha reunit per primer cop a Lleida bona part dels agents i institucions culturals de la ciutat de Lleida. Cal destacar el suport del CaixaForum Lleida, on es podrà veure una sessió de cinema amb 35 mm amb música en directe i la col·laboració de la Fundació Sorigué va permetre gaudir en directe d’un procés creatiu en les seves instal·lacions i una trobada amb l'autor, Miguel López-Remiro. 

El programa

L'intangible ha programat una trentena d'activitats i propostes que inclouen instal·lacions artístiques, exposicions, projeccions (digitals i 35 mm), vídeo mappingperformance audiovisuals, conferències, accions sonores, activitats formatives i didàctiques, recorregut amb drons i tallers familiars.

Podeu descarregar el programa detallat de les activitats i els escenaris en aquest enllaç

Intangible (After). Acte 3', de l'artista Miguel López-Remiro ©Territoriscat
Intangible (After). Acte 3', de l'artista Miguel López-Remiro ©Territoriscat

El cartell el va encetar el dijous 27 d'octubre la trobada-col·loqui 'Intangible (After). Acte 3', en la que l'artista Miguel López-Remiro va exposar la seva experiència creativa en directe davant diversos col·lectius de la ciutat a la Fundació Sorigué, les propostes continuaran el dimecres, 2 de novembre, amb la conferència 'Una Moneda Mojada', a càrrec de Carlos Monleón, i el concert 'IB. La banya ancestral. Òpera electroacústica en format concert', creació de Joan Bagés, a càrrec de Morphosis Ensemble; i el dijous, 3 de novembre, la conferència 'Más allá de 'Le mystère Picasso': antecedentes y ramificaciones del cine processual', a càrrec de Guillermo G. Peydró; la taula rodona 'Nous règims de producció d'imatges. De qui són les imatges que generem?', a càrrec dels artistes i els curadors Neus Miró i Alexandra Laudo i la projecció 'Le Mystère Picasso', d'Henri-Georges Clouzot, amb introducció de Guillermo G. Peydró.

També cal afegir, el divendres 4 de novembre, la conferència 'Descobrint els dilemes ètics en els videojocs i les xarxes socials', impartida per Rosa Maria Gil; la conferència 'Opening Doors (Obrint portes)' a càrrec de Vicki Bennet t, i la projecció en 35 mm '...ere erera balaibu icik subua aruaren...', de José Antonio Sistiaga (1968), acompanyada de música en directe interpretada per la Critical Band; mentre que per al dissabte, 5 de novembre, s'han programat l'acció al carrer amb dron 'Lleida amb ulls d'ocell', protagonitzada per Olga Paz i Òscar Navasa; la conferència 'NFT, una criptomoneda al món de l'art i el metavers', a càrrec de Rosa Maria Gil; el col·loqui 'L'algoritme. Controlem la imatge, el truc i l'entreteniment', dirigit pel col·lectiu Estampa; la conferència 'Gaudeix el doble amb Pixar' a càrrec de Tomàs Sala i Pau Infante i la performance audiovisual 'The Mirror' (el Mirall), obra de Vicki Bennett (People Like Us).

Finalment, el diumenge 6 de novembre es desenvoluparan una acció de carrer, el 'Concert fluvial al riu Segre, acció sonora' a càrrec d'Agnès Pe; el taller familiar 'El retrat amb màquines de dibuix', coordinat per Oriol Hernando Juncosas; la projecció de 'Tòpics d'artista' (3 audiovisuals); l'activitat familiar d'immersió escenogràfica 'El doble calc de "Las meninas"', dirigida per Oriol Hernando Juncosas, i la cloenda del festival amb una altra acció al carrer de vídeo mapping fet per alumnes d'EPS-UdL en commemoració dels 40 anys de la riuada, a càrrec del col·lectiu Telenoika.

Les exposicions

L'intangible també inclou l'exposició 'L'arbre Paer/25 anys', una mostra que commemora el 25è aniversari de l'escultura pública 'L'arbre Paer' de Benet Rossell'Echo', de Guillaume Faure'Mind Maps: The Art of Vicki Bennett' (Mapes mentals: l'art de Vicki Bennett), 'Arboris data', de Kepa Landa'Pulsar' de Ferran Lega; 'Intangible (After). Acte 2', de Miguel López Remiro, i l'exposició 'Reels', que recull el treball d'un grup d'alumnes i exalumnes del Centre de Formació ILERNA.

L'artista multimèdia DJ de Londres Vicki Bennett
L'artista multimèdia DJ de Londres Vicki Bennett

El Centre d'Art La Panera acull les propostes 'Mabel Palacín. Horitzó/Frontera', de Neus Miró; 'Mario Santamaria. Gàrgola', d'Alexandra Laudo; i 'Jaume Rocamora. Teles e draps e vent de dalt', de Joan Bagés.

Quant a l'Escola d'Art Municipal, acull aquesta setmana el taller 'I jo et dic que no! Deep fakes i altres intel·ligències artificials', adreçat als alumnes del centre i dirigit pel Taller Estampa amb l'objectiu de generar imatges i textos per mitjà de la intel·ligència artificial.

El suport institucional i empresarial

El festival és organitzat per Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya, la Fundació 'la Caixa' i la Universitat de Lleida. Compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Fundació Sorigué, Escola Catalana de Cinema i Televisió, Centre d’Estudis Ilerna, Fundació Orfeó Lleidatà, Turisme de Lleida, Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, Teatre Municipal de l’Escorxador, Auditori Municipal Enric Granados, Museu de l’Aigua, Museu d’Art Jaume Morera i Centre d’Art la Panera.

  

Comentaris