Lleida recorda el bombardeig que va patir la ciutat fa 85 anys

L’ofrena ha tingut lloc davant l’escultura 'Dignitat, memòria i vida' i ha comptat amb la presència d’un dels supervivents, Jordi Quilez

L'acte commemoratiu davant l'escultura 'Memòria, Dignitat i Vida'. Fotografia: Mario Gascón.
photo_camera L'acte commemoratiu davant l'escultura 'Memòria, Dignitat i Vida'. Fotografia: Mario Gascón.

Lleida ha recordat un any més les víctimes del bombardeig del 2 de novembre de 1937 amb l’ofrena flora i acte commemoratiu davant l’escultura 'Dignitat, memòria i vida'.

Aquest acte ha tingut lloc davant d'on havia l’edifici del Liceu Escolar, un dels atacs més mortífers de la Guerra Cívil

En aquesta cita amb la memòria històrica hi ha participat un exalumne i supervivent dels fets, Jordi Quílez, així com familiars de les víctimes. No han pogut estar presents en aquest acte Josep Triquell, Manel Sampedro i Joana Palau, tres altres supervivents del bombardeig.

L'historiador de l’art i treballador municipal, Oriol Bosch, ha contextualitzar els fets de fa 85 anys, que van provocar la mort a mig centenar d’alumnes i alguns professors.

El 2009 el Ple de l’Ajuntament va aprovar instituir la data del 2 de novembre com a Dia del Liceu Escolar, en record del bombardeig d’aquesta institució educativa. 

A més d'autoritats municipals lleidatanes, també hi ha hagut la presència de l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ja que, segons consta a partir de documents històrics i testimonis, l’objectiu inicial del bombardeig era la fàbrica electroquímica de Flix, però les condicions meteorològiques van obligar els atacants a modificar els plans i van descarregar sobre la ciutat.

L’acte ha comptat amb una actuació musical i escènica per part d’alumnat de les escoles municipals

D’una banda, l’alumne de violoncel del Conservatori Municipal, Hugo Herraiz, ha interpretat 'El Cant dels Ocells', de Pau Casals. Alumnes de l’Aula Municipal de Teatre han fet l’acompanyament escènic. Han estat Dalia Bereoaie, Lua Gabarró, Clàudia González, Marem Gueye, Júlia Jiménez, Ares Perera, Xavier Rami, Sara Serrat, Cristian Soares, Daniel Turashev, Robert Vilaseca, amb la direcció artística de les professores Ares Piqué i Marta Casals.

Enguany, l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol s’ha sumat als actes de commemoració del bombardeig. Una hora abans de l’ofrena floral, alumnes i professors s’han reunit al vestíbul de l’escola, mentre pels altaveus del centre sonarà l’alarma, acompanyada del so de bombardejos aeris.

Comentaris