Lleida recorda a les víctimes del bombardeig del 1937

El consistori i les entitats organitzen diversos actes per mantenir viva la memòria de les víctimes lleidatanes del feixisme

Commemoració del bombardeig de Lleida del 1937. Fotografia: Javi Martín.
photo_camera Commemoració del bombardeig de Lleida del 1937. Fotografia: Javi Martín.

Ahir dimarts, 2 de novembre, la ciutadania de Lleida va trobar-se en diversos actes per retre homenatge a les víctimes del bombardeig que va partir la ciutat l'any 1937.

Les lleidatanes va recordar els atacs feixistes reunint-se a l'avinguda de Blondel, en el punt on es trobava el Liceu Escolar i que actualment acull l'escultura 'Memòria, dignitat i vida'

Al voltant de les 12.00 hores, va tenir lloc l'acte institucional, que recuperava el seu format presencial.

Entre altres, l'historiador Oriol Bosch va contextualitzar els fets ocorreguts el 2 de novembre de 1937 i, després dels parlaments de les autoritats, es va realitzar una actuació musical i escènica a càrrec d’Elena Gasós -alumna del Conservatori Municipal- i de les professores de l’Aula Municipal de Teatre, Ares Piqué, Maricel Cano i Mireia Teixidó.

En ell hi van assistir dos exalumnes del Liceu Escolar, familiars d’antics estudiants, i veïnes en general.

Commemoració del bombardeig de Lleida del 1937. Fotografia: Javi Martín.

A la tarda va arribar el torn dels actes organitzats per l'Ateneu Cooperatiu La Baula.

A les 16.00 hores, i per segon any consecutiu, van fer sonar la sirena que l'any 1937 va alerta dels bombardejos a la població de Gernika. Ho van fer juntament amb la Comisión Gernika Batzordea des del capdamunt del Turó de la Seu Vella de Lleida, simulant el soroll ensordidor que es va sentir a la tarda del 2 de novembre del 1937.

A les 18.00 hores, de nou al voltant de l'escultura 'Memòria, dignitat i vida', va tenir lloc l'ofrena floral de la mà de diversos entitats i col·lectius.

Seguidament, al voltant de les 19.00 hores, la Sala Alfred Perenya va acollir el lliurament del Premi 2N que enguany La Baula donava al Front d'Alliberament Gai de Catalunya (categoria nacional), l'Amical de Mauthausen i altres camps (categoria internacional) i les famílies de les víctimes de la fossa 112  de Paterna (categoria honorífica). En aquest acte hi posà el toc musical en Joan Baró.

Les entitats organitzen diversos actes per mantenir viva la memòria de les víctimes lleidatanes del feixisme. Fotografia: La Baula

 

Comentaris