18.08.2022 |

Lleida s'afegeix a les mesures d'estalvi energètic

Accions que s’apliquen a 141 edificis municipals per limitar les temperatures a l’estiu i l’hivern

Palau de la Paeria de Lleida.
Palau de la Paeria de Lleida.
Lleida s'afegeix a les mesures d'estalvi energètic

Lleida s'uneix a les mesures estatals relacionades amb l’estalvi i eficiència energètica. Concretament, les accions previstes s’implementaran a 141 edificis municipals, de tipus administratiu, centres cívics, locals associatius, pavellons esportius, equipaments museístics, etc.

Des del 2 d'agost, s'han limitat les temperatures a 19º (a l'hivern) i 27º (a l'estiu), en aquestes instal·lacions 

El consistori lleidatà preveu un increment molt elevat en la despesa de llum i gas i estima per al 2023 una despesa de més de 7 milions d’euros. Això es desglossa en un cost energètic, que es preveu que passi del mig milió d’euros als 3 M€ i en un augment en la factura de la llum que es doblarà, passant dels 2,1 milions d’euros als 4.2 M€.

En aquest aspecte, s'ha apuntat sobre la necessitat que les administracions locals rebin ajudes per afrontar aquestes despeses i han reclamat al govern de l’Estat que ho tingui en compte per poder pagar l’increment dels costos de cara al 2023. 

Per donar suport i compliment a les indicacions recollides al decret estatal, s’han preparat dues campanyes, que afecten tant a l’àmbit de l’administració com al teixit comercial i la restauració. D’una banda, la Paeria de Lleida impulsarà una campanya de divulgació i de cartellera per fer arribar als comerços, bars i restaurants. 

Alhora, s’ha fet la campanya 'M’hi sumo' perquè els establiments puguin imprimir i penjar la imatge a les seves instal·lacions. Aviat es distribuirà per les patronals, associacions de comerciants, Federació d’Hostaleria de Lleida, etc. per explicar les mesures i per facilitar-los que puguin utilitzar aquests cartells.

A més de regular la temperatura interior dels equipaments, en el cas de sistemes de climatització individual, l’usuari serà el responsable de mantenir els recintes als graus especificats

Com a mesures addicionals, s’hauran de mantenir les finestres tancades mentre els sistemes de climatització es trobin en funcionament; aturar els sistemes de climatització en marxar dels edificis; desconnectar equips consumidors en marxar dels edificis per evitar consums residuals (ordinadors, impressores, carregadors, etc.) i realitzar un ús raonable i responsable de les instal·lacions i dels equips consumidors d’energia dels equipaments.

Els establiments també han de complir amb les temperatures de 19º i 27º a l’hivern i l’estiu respectivament, amb el tancament de l’enllumenat dels aparadors a les 22.00 hores, el tancament automàtic de portes i col·locar cartells informatius i termòmetres per comprovar les temperatures. 

Lleida s'afegeix a les mesures d'estalvi energètic
comentaris