Lluís Puig: “sis anys de desgavell jurídic” amb Sixena

L'exconseller de Cultura ha lamentat en una entrevista a l'ACN que les obres que ara es troben al monestir de Vilanova de Sixena no es puguin visitar des de fa més d'un any i també ha alertat del risc de conservació de les peces
Pla mitjà de l'exconseller Lluís Puig a Perpinyà - Foto: Oriol Bosch / Gemma Tubert / Laura Pous
photo_camera Pla mitjà de l'exconseller Lluís Puig a Perpinyà - Foto: Oriol Bosch / Gemma Tubert / Laura Pous

L'exconseller de Cultura Lluís Puig ha dit sobre el cas de Sixena que, després de sis anys, hi ha un "desgavell jurídic i ningú sap què s'ha de fer". Les obres van ser traslladades al 2017 del Museu de Lleida a l'Aragó per part de la Guàrdia Civil durant l’aplicació del 155. En una entrevista a l'ACN, ha lamentat que les obres que ara es troben al monestir de Vilanova de Sixena no es puguin visitar des de fa més d'un any i també ha alertat del risc de conservació de les peces a cauda de les condicions d'humitat i temperatura de l'espai on es troben. Puig també veu complicat que el Govern pugui dialogar amb el nou executiu aragonès format pel PP i Vox si ja va ser impossible amb el socialista Javier Lambán.

Lluís Puig ha recordat que quan l'Audiència d'Osca el volia jutjar per oposar-se al trasllat de les obres de Sixena no sabia que ell era diputat al Parlament. Això els va obligar a enviar el dossier al Tribunal Suprem que aquest va contestar que, efectivament, era diputat, i llavors es va enviar el cas de l'exconseller al TSJC. Al seu torn, el Tribunal Constitucional (TC) va admetre al juny el recurs d'empara presentat per Puig i va concloure que els tribunals d'Osca van vulnerar la seva presumpció d'innocència amb la fiança de 88.000 euros que li van imposar.

Ara l'Audiència d'Osca ha hagut d'anul·lar tots els documents del procés des de l'any 2018 fins a l'actualitat, "tot està suspès i ningú sap que s'ha de fer aquí", diu l'exconseller. Per una altra banda, hi ha l'exconseller Santi Vila, que està pendent de la seva causa a l'Audiència d'Osca i el TSJC, en algun moment, haurà de fer algun moviment amb relació a Puig. Tot plegat "un desgavell increïble" diu, que només ha suposat despeses de les arques públiques i que les peces que estaven al Museu de Lleida i es podien visitar, ara estiguin tancades al Monestir de Vilanova de Sixena sense possibilitat de veure-les.

L'exposició es troba als antics dormitoris de les monges, però unes obres de millora del claustre del monument van obligar a clausurar temporalment les visites. Això va ser l'estiu de 2022. Al web de Turisme d'Aragó on es poden fer reserves per a visites s'indica que les obres havien de durar uns sis mesos, però actualment encara no és possible reservar una data per veure les obres.

Lluís Puig també veu complicat que el Govern pugui arribar a una entesa amb el nou executiu del govern d'Aragó si ja va ser impossible amb Javier Lambán, que era del PSOE. Tot i això, diu que algun dia s'haurà de dialogar per evitar que les obres "s'acabin podrint". En aquest sentit, lamenta que quan es polititza tant una qüestió cultural s'acabi sense trobar solucions. Afegeix que Lleida no oblidarà mai "l'espoliació" que van patir el desembre de 2017 i ha recordat que les obres estaven a disposició de molts visitants de l'Aragó que les podien veure només fent mitja hora de cotxe.

Comentaris
Més a Lleida
Entering on the requested page Skip advertisement