El Museu de Lleida apropa la història de Lleida amb una sèrie audiovisual

'10 minuts d’història' consta de sis càpsules històriques sobre sis personatges reals

'10 minuts d'història'
photo_camera '10 minuts d'història'

El Museu de Lleida estrena avui, 5 d'octubre, la sèrie de vídeos '10 minuts d'història', una proposta valenta per apropar la història i el patrimoni ponentí a tots els públics.

'10 minuts d'història' es composa per sis vídeos, que es penjaran setmanalment al seu canal de Youtube i a les xarxes socials, i que aproparan la vida de sis personatges reals

Cadascun dels sis personatges estan interpretats per actrius i actors professionals, sota la direcció de l'artivista i integrador social Jaume Belló. La gravació i edició dels vídeos, per altra banda, ha anat a càrrec de Laia Navarra.

Els sis personatges escollits expliquen part de les seves vides, relacionades amb la història de la humanitat i les terres de Lleida, sempre partint dels objectes exposats al Museu de Lleida i diferents escenaris del territori.

Es tracta d'Indíbil, Pòrcia Nigrina, Sulayman, Elisenda Sant Climent, Bernarda Donada i Gaspar de Portolà

Tots sis cobreixen una part important de la cronologia que abracen les col·leccions del museu i estan relacionats, d’una forma o una altra, amb la història i el territori de les terres de Lleida.

El cabdill ilerget Indíbil serà el primer personatge en aparèixer (5 octubre)qui parlarà del món ilerget d’Iltirta, de la societat aristocràtica i dels pagesos, de la llengua ibèrica, de la relació amb Orient i de l’obertura al comerç. Ho farà des del museu, i a dos jaciments arqueològics: els Estinclells (Verdú) i Gebut (Aitona).

La matrona romana Pòrcia Nigrina (12 d'octubre) introduirà al públic en la Lleida de l’imperi romà, Ilerda, en el llatí, en les infraestructures realitzades pels romans, en l’art i en l’economia. A banda del museu, ens traslladem a la vil·la del Romeral, a Albesa.

Amb Sulayman (19 d'octubre), del llinatge iemenita dels Banu Hud i rei de les taifes de Lleida, Saragossa i Tudela, o el que és el mateix, de la Marca Superior d’al-Àndalus, el públic es traslladarà a Larida, a la terra de frontera, al luxe oriental i a l’alimentació i la cultura de l’Islam.

Per altra banda, Elisenda de Sant Climent (26 d'octubre) és filla d’una nissaga lleidatana, que va viure a la Tunis hàfsida abans de tornar casada a la capital de la Terra Ferma; amb ella entrem a la Lleida del romànic, al naixement d’una nova societat, la feudal. Es parlarà de conquesta de territori, de noves manifestacions artístiques, de la construcció de la Seu Vella i de la introducció a la Corona d’Aragó.

Bernarda Donada (2 de novembre) és una beguina que visita Lleida mentre fa el Camí de Sant Jaume. Amb ella es coneixerà la Lleida del gòtic, la Lleida de l’esplendor, la de les tres cultures. El públic l'acompanyarà en el seu pelegrinatge per la ciutat.

Per últim, Gaspar de Portolà (9 de novembre), introduirà al públic en el món del renaixement i el barroc, l’arribada a Amèrica, l’època de l’expulsió dels moriscos i el naixement d’una nova societat. Amb ell es viatjarà des del museu a alguns escenaris de l’època encara vius a les terres de Lleida.

Comentaris