El Museu Morera permet visitar els seus espais de restauració

Aquesta nova iniciativa permet conèixer de prop els processos de conservació de milers de peces artístiques
Primers visitants de la sala de restauració del Museu Morera. Foto: Ignasi Gómez
photo_camera Primers visitants de la sala de restauració del Museu Morera. Foto: Ignasi Gómez
El Museu d'Art Modern i Contemporani de Lleida, conegut com el Morera, ha inaugurat aquest divendres una iniciativa pionera que permet al públic accedir als espais de conservació i restauració de la seva col·lecció. En la primera visita guiada, un grup reduït de persones ha tingut l'oportunitat de veure el taller i la sala de reserva, dues àrees habitualment tancades als visitants, i que a partir d'ara seran visitables un cop al mes.

Segons la conservadora i restauradora del museu, Imma Bové, l'objectiu d'aquesta iniciativa és donar visibilitat als treballs de conservació que sovint queden amagats, així com mostrar les milers de peces que es preserven en aquests espais. "Per primer cop en la història del museu, donem visibilitat a aquelles tasques que sempre queden amagades als visitants i els intentem explicar com es conserven les obres, alhora que donem visibilitat al fons", ha explicat Bové.

L'activitat, anomenada 'Cuidem les obres d'art', permet visitar la Sala de Reserva i el taller de restauració, situats a la quarta planta de l'edifici, amb una superfície de 200 metres quadrats. En aquest espai es conserven gairebé la totalitat de les 4.200 peces de la col·lecció del museu, mentre que l'exposició permanent 'Arrels i horitzons' només inclou un 5% del fons.

Durant la visita, Bové guia els visitants per la sala de reserva i els mostra les obres d'artistes com Jaume Morera, Leandre Cristòfol, Gili Roig, i Antoni Samarra. També explica els processos de conservació i restauració que es duen a terme al taller, així com les condicions ambientals necessàries per a la preservació de les obres.

La iniciativa ha tingut una gran acollida entre els veïns de Lleida. Pepa Bosch, una de les primeres visitants, ha expressat el seu entusiasme: "He seguit el pelegrinatge del Morera, les seves obres i exposicions al llarg de la seva història i poder entrar a la sala de reserva no és una cosa que passi gaire sovint, per la qual cosa s'ha d'aprofitar". Jordi Mestre, un altre visitant, ha destacat que és un "apassionat" de l'art i que l'emociona conèixer el nou museu i veure com està organitzada una sala de conservació d'obres d'art.

A més de les visites guiades, el taller de restauració està actualment treballant en la restauració d'un quadre de Jaume Morera de 1901, anomenat 'Guadarrama'. Segons Bové, l'artista lleidatà utilitzava un vernís que s'oxidava amb el temps, provocant una alteració de la policromia original de l'obra. A més, la tela lliure doblegada sobre una fusta ha creat ondulacions que també s'han de corregir.

Comentaris