Música i inclusió amb el projecte Combo Jove a l'Institut Torre Queralt


El projecte ajuda a reduir l'abandonament escolar i millora la motivació dels alumnes
Un professor ensenya a tocar la bateria a un alumne.  Foto: Ignasi Gómez
photo_camera Un professor ensenya a tocar la bateria a un alumne. Foto: Ignasi Gómez

La Fundació Orfeó Lleidatà ha impulsat enguany el projecte Combo Jove, una iniciativa que ha posat instruments i instal·lacions professionals a disposició de més d'una vintena d'alumnes de secundària de l'Institut Escola Torre Queralt, un centre d'alta complexitat de Lleida. Aquest projecte permet als estudiants fer música amb normalitat i comptar amb tota la infraestructura necessària, segons ha explicat Xavier Quinquillà, director executiu de la fundació.

Des de l'inici del curs escolar, cada dilluns, estudiants de 13 i 14 anys han assistit a les classes a la seu de l'Orfeó Lleidatà, situat al Secà de Sant Pere. Organitzats en diferents grups, han après a tocar diversos instruments com la guitarra elèctrica, el teclat, la bateria i també han practicat cant i batucada, sota la guia dels professors de l'Orfeó. El director de l'Institut Escola Torre Queralt, Ángel Ibaceta, ha destacat que aquest entorn "idíl·lic" i equipat professionalment ofereix una oportunitat única per a molts dels seus alumnes, que normalment no tindrien accés a aquests recursos a causa de la seva situació de vulnerabilitat.

El projecte Combo Jove busca no només l'aprenentatge musical, sinó també fomentar la motivació per aprendre i lluitar contra l'abandonament escolar prematur. Quinquillà ha subratllat que la música és una eina poderosa per a la inclusió i el desenvolupament personal. En aquest context, l'Institut Escola Torre Queralt representa una oportunitat significativa per assolir aquests objectius.

Carlos Cerezo, coordinador del projecte i professor a l'Orfeó Lleidatà, ha observat avenços notables en alguns alumnes, tant a nivell musical com personal. Afirma, que aquesta experiència,  els ha ajudat a gaudir més de la vida i a comportar-se de manera més positiva. Els mateixos alumnes han expressat la seva satisfacció amb el projecte. 

El projecte culminarà amb un concert especial el pròxim dimarts a les 19:30 h a l'Espai Orfeó, amb entrada lliure. Aquest esdeveniment no només mostrarà els progressos dels alumnes, sinó que també celebrarà l'impacte positiu d'aquesta iniciativa en la comunitat educativa.

Comentaris