04.12.2021 |

El ninotaire Ermengol dona a la ciutat de Lleida el seu llegat artístic com a dibuixant de premsa

Per tal que la ciutadania pugui conèixer aquesta donació, el Museu d'Art Jaume Morera presenta una mostra de petit format, que es podrà visitar fins al pròxim 10 de gener del 2021, i que recull una breu mostra representativa del contingut de l'obra cedida
Ermengol, amb Jaume Rutllant, i responsables del Museu Morera
Ermengol, amb Jaume Rutllant, i responsables del Museu Morera
El ninotaire Ermengol dona a la ciutat de Lleida el seu llegat artístic com a dibuixant de premsa

El ninotaire i il·lustrador Armengol Tolsà, conegut artísticament com a Ermengol, ha formalitzat aquest dimecres la donació de la seva obra a l'Ajuntament de Lleida. Inclou més de 20.000 dibuixos originals, gairebé la totalitat de la seva producció com a humorista gràfic en la premsa escrita, així com exemplars de tots els seus llibres publicats. Aquest valuós arxiu, una crònica històrica del que ha succeït a Lleida i al món els darrers 35 anys des de l'esmolat punt de vista de l'autor, serà custodiat a partir d'ara per l'Arxiu Municipal de Lleida, mentre que una selecció representativa de les seves millors obres entrarà a formar part de la col·lecció del Museu d'Art Jaume Morera.

Per tal que la ciutadania pugui conèixer aquesta donació, el Museu d'Art Jaume Morera presenta una mostra de petit format, que es podrà visitar fins al pròxim 10 de gener del 2021, i que recull una breu mostra representativa del contingut de l'obra cedida. Es tracta d'una exposició que aplega una quarantena d'originals així com una desena de publicacions de l'autor que esdevenen a la vegada un petit repàs retrospectiu de tota la seva trajectòria.

La mostra de l'humorista gràfic Ermengol que es pot veure al Museu Morera de LleidaErmengol és un conegut especialment per la seva dilatada carrera com a col·laborador diari en la premsa lleidatana. Caracteritzat per un estil propi de dibuix i un humor intel·ligent, d'una irònica i aguda crítica social i política, Ermengol va començar a publicar els seus acudits el 1985 al diari Segre, publicació on va treballar més de 25 anys. També va col·laborar en el Diari d'Andorra (1995-2010) i des del 2013 publica al diari La Mañana.

Com a dibuixant satíric, Ermengol també ha col·laborat en una gran quantitat de publicacions periòdiques d'àmbit local, estatal i internacional, com per exemple, el setmanari d'humor El Jueves o la revista cultural argentina Orsai. Fou també director de la revista satírica d'informació i opinió La Quera, editada per Pagès Editors.

Obra del ninataire Ermengol al Museu MoreraA banda dels reculls monogràfics dels seus dibuixos a la premsa diària, Ermengol ha estat autor de diferents llibres, entre els quals destaquen Ermengolarium (1999) o RIP (2005), obres en què reflexiona sobre la condició humana a partir del seu particular univers creatiu. Mentre la primera representa una selecció de dibuixos protagonitzats per animals i bestioles de tota mena apareguts en el suplement dominical Lectura del diari Segre, la segona és una obra sobre la mort i l'humor negre realitzada en col·laboració amb el poeta Xavier Macià. El reconeixement al seu talent com a humorista gràfic va ser reconegut l'any 1993 amb el Premi Mingote, guardó atorgat pel diari ABC de Madrid.

Armengol TolsàA banda del seu treball com a ninotaire -tal com a ell li agrada definir-se-, Ermengol ha desenvolupat paral·lelament diversos projectes artístics com a il·lustrador, escultor i poeta visual. Ha protagonitzat nombroses exposicions individuals i col·lectives a l'Estat, a Europa i a l'Amèrica Llatina. També ha estat un destacat dinamitzador cultural i associatiu de la ciutat.

En aquest sentit, entre els projectes que ha impulsat, destaquen l'associació cultural Humoràlia, entitat que ha organitzat diverses biennals internacionals d'humor gràfic i caricatura a Lleida, així com la presidència del Centre Llatinoamericà de Lleida, des d'on va ajudar a promoure la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya. Un dels seus darrers projectes ha estat l'Escola Ermengol, un centre dedicat a l'ensenyament i aprenentatge de l'art i el dibuix obert a tota mena de públics.

El ninotaire Ermengol dona a la ciutat de Lleida el seu llegat artístic com a dibuixant de premsa
comentaris