La Paeria de Lleida començarà aquest dilluns les obres de renaturalització del parc de les Basses

L'actuació preveu plantar arbres, habilitar un jardí de plantes aromàtiques, camins i una bassa naturalitzada

Plànol de la renaturalització del parc de les Basses de Lleida

Data de publicació: dissabte 16 de març del 2024, 17:36

Localització: Lleida

Autor: Paeria de Lleida
photo_camera Plànol de la renaturalització del parc de les Basses de Lleida - Foto: Paeria de Lleida

La Paeria de Lleida començarà el proper dilluns 18 de març les obres de renaturalització del Parc de les Basses amb l'objectiu d'ampliar, millorar i consolidar la massa vegetal de la zona i promoure les àrees de descans, passeig i observació arreu de les prop de 6 hectàrees de terreny que no estan afectades pel futur càmping. La intervenció preveu naturalitzar l'espai per enriquir la biodiversitat i els treballs de millora inclouen la plantació de 102 arbres, l'habilitació d'un jardí de plantes aromàtiques, una nova xarxa de camins i una bassa naturalitzada. Així mateix, els treballs prioritzaran la diversificació de les espècies d'arbres i arbustos autòctons i la substitució de gespes d'alt consum hídric per prats naturals, entre altres.

Concretament, l'actuació prevista inclou la demolició de 6.900 metres quadrats de paviments existents sense drenatge d'aigua i d'altres elements en mal estat de conservació. La runa restant es triturarà per fer la base d'una nova xarxa de camins d'1,1 quilòmetres de longitud. A més, també es construirà una nova xarxa de reg i nous drenatges i es col·locaran senyals informatius de flora i fauna, una tanca, bancs i una estructura lleugera d'ombreig.

Pel que fa a la vegetació, es plantaran 102 arbres de 16 espècies diferents que conformaran ambients de bosc d'alzinar mediterrani, bosc caducifoli i bosc de ribera, amb plantes enfiladisses, entapissants i herbàcies. A més, es crearà un jardí sensorial de plantes aromàtiques i se sembraran dues hectàrees de prats.

Finalment, l’espai comptarà amb una làmina d’aigua de 1.870 metres quadrats, amb una bassa de reg i una bassa naturalitzada per promoure la presència d’amfibis, libèl·lules, insectes aquàtics i vegetació aigualosa.

Les obres tenen un cost de 545.140 euros i les executarà l'empresa Ambitec. Es preveu que l'actuació finalitzi durant l'últim trimestre d'aquest any.

Aquesta acció s’emmarca en el projecte URBAN-NAT Lleida, de renaturalització, adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de la zona urbana i periurbana de Lleida, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next Generation.

Comentaris