Amb un cost de 6 milions d'euros, cofinançats per la Paeria amb els fons Next Generation

El Palau de Vidre de Lleida serà reformat l'any que ve

L'actuació s'emmarca en el projecte de millora a l'entorn dels Camps Elisis, que també contempla la construcció d'un nou pavelló a Fira de Lleida i la rehabilitació del xalet dels Camps Elisis (antic River Cafè)

Refugi climàtic dels Camps Elisis. Fotografia: Cristina Mongay.
photo_camera Vista del passeig que travessa els Camps Elisis - Foto: Cristina Mongay.

L'Ajuntament de Lleida reformarà de manera integral el Palau de Vidre, una actuació que té un cost de 6 milions d'euros, dels quals 3 milions es finançaran a través dels fons europeus Next Generation. El projecte preveu espais diàfans i adaptables, una planta baixa amb usos polivalents, més enllà dels firals, i un espai per a entitats del barri de Cappont, i s'haurà d'enllestir abans que acabi el 2024, tal com estableixen les bases dels ajuts europeus. També se substituiran els vidres per una vidriera intel·ligent i s'instal·laran plaques solars al sostre, entre altres actuacions. La Paeria, que assumirà la meitat del cost de l'actuació, sol·licitarà un crèdit conjunt per cofinançar aquest i la resta de projectes per als quals obtingui fons Next Generation.

La convocatòria va encaminada, sobretot, a millorar l'eficiència energètica dels edificis

L'alcalde Miquel Pueyo ha indicat que s'ha optat per una reforma integral del Palau de Vidre, davant l'estat de degradació que presenta aquest edifici construït als anys seixanta i al qual no s'havien fet actuacions importants durant anys.

El Palau de Vidre de Lleida

Data de publicació: dimecres 13 d’abril del 2022, 12:34

Localització: Lleida

Autor: Salvador Miret
El Palau de Vidre de Lleida - Foto: Salvador Miret

Així, es buidarà l'edifici i s'hi plantejaran estructures internes adaptables i diàfanes, amb una sala gran i una altra de petita. La planta baixa mantindrà els usos firals però serà polivalent, amb la qual cosa podrà acollir puntualment activitats culturals, esportives o d'oci, entre altres.

La Paeria també planteja ubicar al Palau de Vidre un espai per a entitats del barri de Cappont

El projecte, que s'ha d'acabar de definir, també inclourà la substitució dels vidres actuals per una vidriera intel·ligent adaptable a la climatologia de Lleida (amb fred a l'hivern i calor a l'estiu), així com la instal·lació de plaques solars al sostre amb una potència de 100 Kw, que permetran cobrir la demanda energètica de Fira de Lleida i d'equipaments de l'entorn. En termes d'eficiència energètica, també s'instal·laran sistemes de telecontrol i enllumenat LED.

Interior del Palau de Vidre de Lleida

Data de publicació: dimecres 13 d’abril del 2022, 12:34

Localització: Lleida

Autor: Salvador Miret
Interior del Palau de Vidre de Lleida - Foto: Salvador Miret

El tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius, ha explicat que la Paeria treballa amb la previsió de tenir redactat abans de finals d'any el projecte bàsic, aprovar-lo al gener per iniciar la licitació de les obres durant el primer trimestre del 2023, amb la voluntat de poder adjudicar els treballs al maig. L'actuació haurà d'enllestir-se abans del 31 de desembre del 2024, tal com estableix la convocatòria dels ajuts de la línia 1 del PIREP, segons ha indicat Postius.  

Un nou pavelló i arranjament del xalet dels Camps Elisis (antic River Cafè)

La tinenta d'alcalde Jordina Freixanet ha detallat que la Paeria recorrerà al crèdit per cobrir els 3 milions d'euros restants dels 6 que costarà en total la rehabilitació del Palau de Vidre. En concret, la Paeria preveu sol·licitar durant el primer trimestre del 2023 un crèdit d'inversió per cofinançar de forma conjunta aquesta actuació i la resta de projectes per als quals ha obtingut o pugui obtenir fons europeus Next Generation com ara el projecte per implantar la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Freixanet ha reclamat el suport de la resta de grups i regidors quan la contractació d'aquest crèdit es porti al Ple.

Toni Postius ha assenyalat que la rehabilitació del Palau de Vidre forma part d'una actuació integral de millora a l'entorn dels Camps Elisis. En aquest sentit, s'està tramitant el projecte per construir un nou pavelló a Fira de Lleida i la Paeria també ha sol·licitat una subvenció a la Generalitat per rehabilitar i arranjar el xalet dels Camps Elisis (antic River Cafè) i esperen poder rebre una assignació econòmica abans de finals d'any. A aquestes actuacions, s'hi suma l'enderroc que es va dur a terme de l'antiga piscina coberta per destinar el terreny a l'ampliació de l'escola Camps Elisis, que també requerirà l'arranjament del pavelló de l'Antorxa.  

Pel que fa a la comunitat musulmana que actualment utilitza el Palau de Vidre com a lloc de pregària, Freixanet ha indicat que el més idoni és que qualsevol comunitat religiosa disposi d'un espai propi de culte, tal com recomana l'Assemblea Municipal de les Religions. Tot i això, no ha descartat que aquesta comunitat pugui utilitzar l'espai, un cop rehabilitat, en alguna ocasió puntual.  

La reforma del Pal·las, sense ajuts

L'Ajuntament de Lleida també havia sol·licitat ajuts en aquesta mateixa convocatòria del PIREP per rehabilitar i aplicar mesures d'eficiència energètica a l'edifici del Pal·las però, en aquest cas, no ha resultat beneficiat. De moment, aquest projecte queda damunt la taula però la Paeria es compromet a buscar finançament, ja sigui mitjançant recursos propis en alguna altra convocatòria d'ajuts, per executar-lo més endavant, segons ha dit Freixanet.

D'altra banda, la Paeria va presentar sol·licituds en una segona convocatòria dels ajuts PIREP (encara pendent de resoldre) per rehabilitar altres tres edificis municipals com són l'antic convent de les Josefines, l'edifici del Casino i l'Espai 3 de l'antic convent de Santa Teresa. La inversió total prevista en aquests tres projectes és de 13,2 milions d'euros i la Paeria ha demanat ajuts per valor de 8,9 milions d'euros, mentre que la resta els aportaria el consistori.

3 milions d'euros més per a nou ajuntaments lleidatans

El Ministeri de Transports també ha assignat en aquesta convocatòria del PIREP ajuts a nou ajuntaments lleidatans més, que rebran uns 3 milions d'euros en total per rehabilitar edificis municipals. L'Ajuntament de Balaguer rebrà 221.873,45 euros per rehabilitar l'antic ajuntament i ubicar-hi un alberg; el de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès), 220.110 euros per substituir la coberta de fibrociment i millorar l'eficiència energètica del pavelló poliesportiu; el de Llardecans (Segrià), 140.449,68  euros per rehabilitar un magatzem municipal per convertir-lo en un auditori i sala polivalent, i l'Ajuntament d'Alpicat (Segrià) percebrà 742.357,70 euros per rehabilitar l'edifici en desús de 'Cal Negre' perquè aculli el nou edifici consistorial.

D'altra banda, l'Ajuntament de la Granja d'Escarp (Segrià) ha obtingut 245.934,21 euros per reformar el local d'entitats a l'antiga casa del secretari; el de Corbins (Segrià), 506.243,97  euros per rehabilitar l'edifici 'La Creu' per destinar-lo a usos administratius, cívics i culturals; el de Les (Val d'Aran), 342.200 euros per millorar l'eficiència energètica a l'alberg de Matacabòs; el de l'Albagés (Garrigues), 451.603,35 euros per rehabilitar energèticament l'escola Mare de Déu de Montserrat, i l'Ajuntament d'Arbeca (Garrigues) rebrà 173.886,79 euros per rehabilitar el centre cultural municipal.

Comentaris