PSC i Junts aproven les ordenances fiscals a Lleida

Les ordenances fiscals per a l'any 2024 incorporen la rebaixa d'un 2% de l'IBI, la congelació de la resta d'impostos i l'actualització de diverses taxes segons l'IPC
El ple extraordinari a la Paeria per aprovar les ordenances fiscals a Lleida - Foto: Paeria de Lleida
photo_camera El ple extraordinari a la Paeria per aprovar les ordenances fiscals a Lleida - Foto: Paeria de Lleida

L'Ajuntament de Lleida ha aprovat aquest dimecres en sessió extraordinària les ordenances fiscals per a l'any 2024, que incorporen com a principal novetat la rebaixa d'un 2% de l'Impost de Béns Immobles (IBI), la congelació de la resta d'impostos i l'actualització de diverses taxes segons l'IPC. En la votació de l'expedient, els grups del PSC i Junts han fet valdre el pacte anunciat el passat dilluns per sumar 14 vots a favor, majoria absoluta, i superar els 12 en contra emesos pels grups municipals del PP, ERC i Vox. El Comú, per la seva banda, s'ha abstingut. El projecte d'ordenances fiscals ha incorporat setze esmenes plantejades pels grups de l'oposició.

L'alcalde, Fèlix Larrosa, ha subratllat que "són unes ordenances que defensen l’activitat econòmica i rebaixen la pressió fiscal", i "més justes des del punt de vista social, pensant en la gent que viu a l’Horta". A més, ha afegit que marquen com a prioritat l’impuls de l’activitat comercial de la ciutat, especialment del comerç de quotidianitat als barris.

Per la seva part, la tinent d'alcalde i regidora de Bon Govern, Carme Valls, ha assenyalat que l’actualització de preus, d'un 5,8%, no s’aplica de forma generalitzada, ja que es mantenen sense pujada les vinculades a l’activitat econòmica.

Pel que fa a les bonificacions, Valls ha posat en relleu les dirigides a promocionar el Centre Històric, l’habitatge social, per a les obres per a implantar noves empreses i per als comerços en barris amb dèficit comercial. "Volem que el petit comerç torni al barri, volem que Magraners recuperi la carnisseria, que la Mariola tingui una peixateria o que el Seca recuperi qualsevol de les botigues que han tancat", ha assenyalat. "Són unes ordenances fiscals valentes i modernes que intenten millorar, en la mesura del possible, la vida de la ciutadania, i que no volen deixar a ningú enrere", ha conclòs.

Posicionament de la resta de grups

La portaveu adjunta de Junts, Neus Caufapé, ha afirmat que proposaven una rebaixa de l'IBI del 3% i que han pactat amb el govern que sigui del 2% "amb la voluntat de continuar treballant per la seva reducció i tenint en compte el context de la situació econòmica de les famílies""Creiem que la millora dels ingressos de l’ajuntament hauria de venir de l’increment d’activitat, amb projectes que va impulsar l’anterior govern com el polígon de Torreblanca o el centre comercial de l’estació", ha afegit.

Per part del PP, el cap de l’oposició, Xavi Palau, ha manifestat que en aquestes ordenances "no es parla de millorar la gestió, l’eficàcia i eficiència dels serveis municipals". També ha lamentat que s’incrementi el preu de la zona blava i ha criticat el govern per la manca de coherència respecte a les seves propostes de l'anterior mandat en àmbits com la promoció econòmica. "Un pot canviar d’opinió, però no cada dia, perquè deixa de ser un govern previsible i no genera confiança", ha indicat.

La portaveu del grup d'ERC, Jordina Freixanet, ha qüestionat que la majoria de la ciutadania surti beneficiada de la rebaixa de l'IBI, ja que una família tipus pot acabar pagant més per les taxes del que s'estalviarà amb la rebaixa de l'IBI, mentre que qui en sortirà guanyant seran els grans propietaris. "No és el model d’Esquerra. Per això hem presentat 21 esmenes que presenten un model fiscal basat en un model de ciutat que treballa per objectius com la garantia del dret a l'habitatge, una fiscalitat justa, i una Lleida més verda, esportiva i saludable, amb una aposta clara pel comerç local", ha dit.

La portaveu de Vox, Gloria Rico, ha considerat que la proposta "no vol reactivar l’economia i suposarà un increment desproporcionat" i ha assenyalat que la proposta del seu partit "de rebaixa fiscal i congelació de taxes respon a la necessitat d’afavorir l’emprenedoria, protegir als autònoms i les pimes, és a dir, a les persones i les famílies".

En representació del grup del Comú, Laura Bergés, ha justificat la seva abstenció per "les millores en algunes bonificacions i la rebaixa de l’IBI, però veiem elements de manca de sensibilitat social i valentia en temes d’habitatge i transició energètica".

Esmenes aprovades

Entre les esmenes que s'han aprovat s'hi inclouen les 9 que planteja el grup de Junts, que fan referència a la rebaixa de l'IBI del 2%; a l’ampliació al 25% de la rebaixa de la quota de l'IBI a l’Horta, tenint en compte que té menys serveis que la resta de la ciutat; les bonificacions del 70% en l'IBI i del 90% en l'ICIO per a allotjaments dels treballadors temporals al camp; la reducció del 90% de la quota de l'ICIO per reformar locals i habitatges al Centre Històric; la promoció de la lectura mitjançant la bonificació al 50% de les taxes per utilització de sales d’equipaments municipals; i el foment de l’obertura dels patis escolars per a usos socials amb una bonificació en el 75% de les obres necessàries per a fer-ho possible.

També s'inclou un canvi per evitar cobrar la taxa per tramitació de documents als propietaris de terrenys de l’Horta on es produeixin abocaments de residus incontrolats, sempre que hagin presentat denúncia corresponent i s'incorpora una nova tarifa per l'ús de l'equipament del carrer Saracíbar 2 com a baixador dels serveis regulars de transport de viatgers per carretera, per import de 50.000 euros anuals.

Les esmenes aprovades del grup d'ERC fan referència a bonificacions a l'ICIO del 75% per la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i del 90% per als equipaments de caràcter social amb finalitats concretes i a l’ampliació també de les bonificacions en l'àmbit esportiu per a famílies nombroses, monoparentals i infants de dones en situació de violència de gènere. També s’incorpora una exempció a la taxa de la Guàrdia Urbana per a curses sense ànim de lucre i s'acorda una disposició transitòria per a crear un grup de treball d’experts per estudiar sistemes de fiscalitat per gravar les transaccions de comerç electrònic a la ciutat.

A més, s'han aprovat esmenes del grup del Comú per evitar els béns de l'església catòlica afectes a l'explotació econòmica estiguin exempts de l'IBI i per a millorar el redactat de les bonificació de famílies nombroses i per a entitats sense ànim de lucre.

Comentaris