La Paeria inverteix 100.000 euros als aiguamolls de Rufea per conservar la flora i la fauna i millorar l'accés dels visitants

S'ha eliminat espècies invasores, com és el cas de la canya, amb l'objectiu de mantenir espais oberts, i els darrers quatre anys s'han extret un miler de tortugues de Florida de Rufea, de les quals prop de 200 durant el 2022
El pont recobert de fusta i el mirador d'aus dels aiguamolls de Rufea ©LauraCortés
photo_camera El pont recobert de fusta i el mirador d'aus dels aiguamolls de Rufea ©LauraCortés

La Paeria de Lleida i la Generalitat han invertit el 2022 prop de 100.000 euros als aiguamolls de Rufea en actuacions de manteniment, conservació de la flora i la fauna i de millora de l'accessibilitat de l'espai natural.

La cap de secció d'Ecologia i Sostenibilitat de la Paeria de Lleida, Esther Fanlo, ha explicat que les actuacions que s'han fet als aiguamolls durant el 2022 donen continuïtat als treballs previs de conservació i manteniment i preparen l'espai perquè sigui visitable. Les actuacions es divideixen en tres blocs.

Informació sobre les espécies que es poden observar als aiguamolls de Rufea ©LauraCortés
Informació sobre les espécies que es poden observar als aiguamolls de Rufea ©LauraCortés

Per una banda, s'han continuat els treballs d'eliminació d'espècies invasores, com és el cas de la canya, amb l'objectiu de mantenir espais oberts on els ocells puguin anar a buscar menjar, i de la períploca graeca, una planta que s'enfila pels arbres i que provoca mortaldat en bosc de ribera.

Pel que fa a la fauna, en els darrers quatre anys s'han extret un miler de tortugues de Florida de Rufea, de les quals prop de 200 durant el 2022. Gràcies a això, s'ha aconseguit que la població de tortuga de rierol autòctona estigui creixent i, de fet, cada vegada se'n detecten més exemplars, que es capturen i marquen abans de retornar-los a l'aigua.

D'altra banda, s'ha millorat l'accessibilitat de l'espai. En algunes zones s'han rebaixat els pendents i s'ha compactat el ferm amb sauló per afavorir el pas rodat de bicicletes, cotxets i cadires de rodes. A banda, la passarel·la de la bassa gran, que fins ara era de plàstic, s'ha recobert de fusta amb l'objectiu d'integrar-la a l'entorn.

La darrera actuació ha estat l'extracció amb una grua d'un gran dipòsit abandonat que va aparèixer flotant a l'aigua i que contenia hidrocarburs al seu interior

Una grua retira el diposit que es va trobar en els aiguamolls de Rufea ©LauraCortés
Una grua retira el diposit que es va trobar en els aiguamolls de Rufea ©LauraCortés

Els treballs han tingut un cost de prop de 100.000 euros, dels quals uns 40.000 corresponen al contracte de manteniment anual de la Paeria per la neteja i conservació de l'espai. La resta d'actuacions s'han pogut fer a través d'una subvenció de la Generalitat d'uns 50.000 euros destinada a la millora d'espais naturals humits.

El conjunt de les actuacions tenen la finalitat de contribuir a la restauració d'aquest ecosistema que fins fa uns anys es trobava molt degradat i que és una de les poques zones humides que queden entorn de la ciutat, ha explicat la cap d'Ecologia i Sostenibilitat de la Paeria

El segon objectiu és disposar un espai on la ciutadania pugui gaudir i observar una biodiversitat "que cada vegada és més interessant". "D'una banda, hem aconseguit un espai natural i, de l'altra, un espai que pot ser utilitzat sense comprometre la conservació per part de la ciutadania", conclou Fanlo.

comentaris