Diumenge 25 de setembre

La Seu Vella, escenari simbòlic de reparació de les víctimes del Franquisme

Entrega del document de reparació jurídica de les víctimes de la dictadura, un acte organitzar per la Paeria i la Conselleria de Justícia

Claustre de la Seu Vella ©Antoni Benavente (CTSVL)
photo_camera Claustre de la Seu Vella ©Antoni Benavente (CTSVL)

El diumenge 25 de setembre, la nau central del temple de la Seu Vella serà l'escenari de l'acte de lliurament del 'Document de reparació jurídica de les víctimes del franquisme'.

Una cita oberta a tota la ciutadania en la qual s'entregarà els esmentats documents a les famílies lleidatanes que ho han sol·licitat

Milers de persones van patir la repressió franquista mitjançant els casos instruïts pels tribunals de l’Auditoria de Guerra de la IV Regió Militar. Aquests van actuar a Catalunya a partir de l’abril de 1938 fins al desembre de 1978.

Només a la ciutat de Lleida apareixen 1186 registres de persones que van patir l’obertura d’un expedient judicial. Concretament, 80 dones i 1.106 homes.

Com els judicis dels Tribunals franquistes no han estat anul·lats, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 11/2017, del 4 de juliol que consta d’un Article Únic pel qual es declaren il·legals les sentències del citat Tribunal “... per ser contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just. I, en conseqüència, es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra, dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista”.

Comentaris