S'invertiran 10 milions d’euros a Lleida per a rehabilitar més de 2.000 habitatges

Suma provinent dels fons europeus Next Generation
La consellera, l'alcalde i el primer tinent d'alcalde han visitat l'espai dels blocs Voravia. Fotografia: Ajuntament de Lleida.
photo_camera La consellera, l'alcalde i el primer tinent d'alcalde han visitat l'espai dels blocs Voravia. Fotografia: Ajuntament de Lleida.

Lleida rebrà un ajut d’un màxim de 10 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation per a finançar la rehabilitació d’habitatges en blocs antics situats en onze àmbits dels barris de la Mariola, el Centre Històric, Pardinyes, Balàfia, La Bordeta i Cappont.

Els ajuts estaran gestionats des de la conselleria de Drets Socials de la Generalitat

Aquesta xifra anirà destinada directament a les comunitats de propietaris dels 107 blocs que s’han triat, que sumen un total de 2.578 habitatges, amb 6.170 persones empadronades.

Així ho va anunciar ahir la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, Miquel Pueyo i Toni Postius, en un acte que ha tingut lloc davant dels blocs Voravia, que seran uns dels que se’n beneficiaran.

Les subvencions aniran del 40 al 80% del cost de l’obra, però s’ampliarà al 100% per a les persones vulnerables

Es tracta d'una convocatòria que beneficiarà a 38 municipis de tota Catalunya, i que pròximament hi haurà noves línies per a la millora d’habitatges i edificis. Tot i això, Lleida és la ciutat que rebrà una ajuda més important respecte a la resta de ciutats catalanes.

Per tal de gestionar la tramitació d’aquestes ajudes amb les comunitats de propietaris, la Paeria posarà en marxa la nova Oficina Única de Rehabilitació amb un equip tècnic multidisciplinari per oferir-los tot l’assessorament que sigui necessari.

Les actuacions subvencionables per aquestes ajudes inclouen la millora de l’envolvent tèrmica dels edificis, la instal·lació de plaques solars, la renovació d’instal·lacions de sanejament, la substitució de llums de sodi per tecnologia LED, la millora de l’accessibilitat amb la instal·lació d’ascensors i altres mesures i la millora de zones verdes comunitàries, zones enjardinades i pistes esportives urbanes.

Àmbits d’actuació
Les onze subzones que s’inclouen en aquest pla i que podran optar als ajuts són les següents:

 1. Blocs Ruiz de Alda – Amb una superfície d’uns 8.116 m² es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes a finals dels anys 40 delimitat pels carrers Mariola al nord, Lluís Millet pel sud, Saturn a l’est, i carrer Venus a l’oest, dins el barri de la Mariola. Abasta un total de 5 edificis plurifamiliars que acullen un total de 99 habitatges i 1 local.
 2. Blocs Grup Mariola (Ramiro Ledesma) – Amb una superfície d’uns 23.767 m² es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes entre els anys 1955 i 1960 delimitat pels carrers Mariola al nord, passeig Onze de Setembre pel sud, Júpiter a l’est, i carrer de Mart a l’oest, dins el barri de la Mariola. Abasta un total de 12 edificis plurifamiliars que acullen un total de 486 habitatges i 5 locals.
 3. Blocs Gaspar de Portolà – Amb una superfície d’uns 26.113 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes a finals del anys 60, delimitat per l’avinguda de Pius XII al nord, el carrer Cardenal Cisneros pel sud-oest i carrer de Mart a l’est, dins el barri de la Mariola. Abasta un total de 19 edificis plurifamiliars que acullen un total de 367 habitatges i 28 locals.
 4. Blocs Juan Carlos – Amb una superfície d’uns 69.490 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 70, delimitat pels carrers Rossinyol al nord-oest, avinguda de Pius XII pel sud, la Corunya a l’est, i carrer de Ferran el Catòlic a l’oest, dins el barri de la Mariola. Abasta un total de 34 edificis plurifamiliars (86 referències cadastrals) que acullen un total de 688 habitatges i 3 locals.
 5. Blocs Grup del Pla – Amb una superfície d’uns 2.104 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 50 delimitat pels carrers plaça dels Gramàtics al nord-oest, Universitat pel sud, i carrer Sant Martí a l’oest, dins el barri de Centre Històric. Abasta un total de 5 edificis plurifamiliars (1 referència cadastral) que acullen un total de 72 habitatges.
 6. Blocs Grup la Pau – Amb una superfície d’uns 5.932 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 60, delimitat pels carrers Anastasi Pinós al nord, Tarragona pel sud, avinguda de Tortosa a l’est, i carrer de Pere Cavassèquia a l’oest, dins el barri de Pardinyes. Abasta un total de 5 edificis plurifamiliars que acullen un total de 130 habitatges i 4 locals.
 7. Blocs Landelino Lavilla – Amb una superfície d’uns 5.545 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 60 delimitat, pels carrers Sant Pere Claver al nord, Anastasi Pinós pel sud, avinguda Pearson a l’est, i carrer de Benavarri a l’oest, dins el barri de Pardinyes. Abasta un total de 7 edificis plurifamiliars que acullen un total de 124 habitatges i 9 locals.
 8. Blocs Grup Voravia – Amb una superfície d’uns 4.177 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 50, delimitat pels carrers del Priorat al nord, del Vallès pel sud, de la Cerdanya a l’est, i avinguda Alcalde Porqueras a l’oest, dins el barri de Balàfia. Abasta un total de 6 edificis plurifamiliars que acullen un total de 112 habitatges.
 9. Blocs als Carrers Garraf i Conca de Barberà – Amb una superfície d’uns 13.602 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 40, delimitat pels carrers del Beat Francesc Castelló Aleu al nord, Germanes Mirabal pel sud, avinguda Alcalde Porqueras a l’est, i carrer de les Valls d’Andorra a l’oest, dins el barri de Balàfia. Abasta un total de 4 edificis plurifamiliars que acullen un total de 280 habitatges i 11 locals.
 10. Blocs als carrers Àger i Reus – Amb una superfície d’uns 7.660 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes els anys 70, delimitat pels carrers Palauet al nord-oest, Àger pel sud, i carrer de Sant Isidre a l’est, dins el barri de la Bordeta. Abasta un total de 8 edificis plurifamiliars que acullen un total de 164 habitatges i 10 locals.
 11. Blocs al carrer Sant Joan de Mata – Amb una superfície d’uns 2.870 m², es tracta d’un conjunt d’edificacions construïdes entre els anys 50 i 70, delimitat pels carrers Sant Joan de Mata al nord, Riu Sió pel sud, Doctora Castells a l’est, i carrer Riu Cinca a l’oest, dins el barri de Cappont. Abasta un total de 2 edificis plurifamiliars que acullen un total de 56 habitatges i 22 locals. 

Comentaris