Un article de Carlos Pascual, publicat al diari El País guanya el premi Pica d'Estats

A més de la qualitat dels treballs, el jurat ha incidit en la gran diversitat dels temes tractats, que reflecteix la varietat de l'oferta turística de la demarcació de Lleida
El president de la Diputació Joan Talarn conversa amb el jurat del Premi Pica d'Estats ©Diputació
photo_camera El president de la Diputació Joan Talarn conversa amb el jurat del Premi Pica d'Estats ©Diputació

L'article 'Por las riberes del Segre. Brindis en la colina del vino', publicat al diari El País per Carlos Pascual ha guanyat el premi Pica d'Estats d'enguany en la categoria de premsa escrita, una convocatòria periodística del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. La dotació per aquesta categoria és de 10.000 euros.

Carlos Pascual proposa en el seu article un viatge turístic per conèixer el patrimoni paisatgístic, monumental, enològic i gastronòmic de la plana de Lleida, que inclou jaciments arqueològics, palaus, castells i monestirs, cellers de vi i productes tan emblemàtics com l'oli, entre altres atractius.

Els membres del jurat del Premi Pica d'Estats ©Diputació
Els membres del jurat del Premi Pica d'Estats ©Diputació

En la categoria de premsa internacional el jurat va seleccionar  l'espai televisiu 'Food Safari Catalunha chapter 1', presentat pel xef Paulo Coelho Machado Neto, i emès per les cadenes 'Globo TV Streaming Globoplay' i 'Globo TV Cable Globosat'. Es tracta d'un "safari" gastronòmic pel Pirineu i la plana de de Lleida, que ha estat premiat amb 5.000 euros.

L'article 'El romànic a l’alt país d’Urgell', d'Albert Villaró, publicat a la revista 'Descobrir Catalunya' va ser el millor reportatge en la categoria de premsa especialitzada, amb una dotació de 5.000 euros. El reportatge se centra en la diversitat de temples romànics d'aquesta comarca, des de la catedral de la Seu d'Urgell. 

El televisiu Jesús Calleja des del seu programa Volando Voy, va dedicar un programa al Pallars Jussà a Cuatro, que va ser guardonat en la categoria de Televisió, també dotat amb un premi de 5.000 euros. El programa se centra a través del testimoni dels veïns i veïnes de la zona en alguns dels principals atractius del Pallars Jussà, com són les botigues de comerç antic del poble de Salàs de Pallars, els espectaculars paisatges, o la geologia.

Els membres del jurat del Premi Pica d'Estats ©Diputació
Els membres del jurat del Premi Pica d'Estats ©Diputació

Ràdio Balaguer va ser mereixedor del premi de 5.000 euros en la seva categoria pel reportatge Noguera 432, territori d’ermites, que es va emetre en el programa Camins del Pla i la Muntanya, que condueixen Nil Ortiz i Clara Adsuar. El reportatge explica l'objectiu de fer valdre la riquesa patrimonial d'aquestes construccions, de les quals se n'han localitzat al voltant de 370, convertint la Noguera en la comarca catalana amb més ermites.

En la categoria de reportatge fotogràfic es va premiar a Jordi Borràs pel reportatge 'La Roda de la vida comença a Llessui', publicat a 'La Mira', guardó dotat amb 5.000 euros. El treball reflecteix per mitjà d'una sèrie fotografies la vida quotidiana de dos pastors d'ovelles que desenvolupen el seu ofici a les muntanyes del Pallars Sobirà. 

Com a millor treball d'Internet es va premiar la sèrie d'articles 'Juego de Damas', publicada per la periodista Rosa Matas a lavanguardia.com. Els articles valoren alguns dels monuments més emblemàtics del Pirineu i Prepirineu lleidatans a través del paper que van tenir les dones als segles XI i XII al castell de Mur, als monestirs de Santa Maria de Gerri de la Sal i Sant Pere del Burgal, a l'església de Santa Maria d'Àneu i a la catedral de la Seu d'Urgell. 

El treball 'De Turisme per les Garrigues', de Xavier Franch, publicat al periòdic infantil bimensual 'Som Canalla' va guanyar en la categoria Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida, dotat amb 5.000 euros. Es tracta d'un seguit de textos didàctics centrats en el patrimoni històric, natural, cultural i social de la comarca, amb especial incidència de l'oleoturisme, la pedra seca, la diversitat paisatgística, la gastronomia, el turisme esportiu i el modernisme.   

Comentaris