28 de maig

Una visita guiada permetrà descobrir els tresors de la Catedral Nova de Lleida

Guiada per la Dra. Esther Solé, aquesta nova proposta de Catalonia Sacra ajudarà a entendre aquest conjunt d'estil barroc amb tendència al classicisme academicista

Catedral Nova de Lleida
photo_camera Catedral Nova de Lleida

El dissabte 28 de maig, la Catedral Nova de Lleida oferirà una visita guiada al seu interior, organitzada per Catalonia Sacra.

Anirà conduïda per la Dra. Esther Solé, qui explicarà aquest conjunt d'estil barroc amb tendència al classicisme academicista, que va ser construït entre 1761 i 1781, per substituir la Seu Vella

La visita començarà a 11:30 hores i té un preu de 6 euros. Per participar-hi cal fer la inscripció en línia.

Dedicada a l'Assumpció de la Mare de Déu, la Catedral Nova està ubicada a la plana de la ciutat, a l'eix vora el riu, marcat per l'antiga via romana, i erigida en la Lleida moderna. Iniciada l'any 1761, es consagrà vint anys més tard, elegant, noble, pausada, diàfana. Mare de totes les esglésies de la diòcesi de Lleida, la catedral és un dels temples més interessants del segle XVIII català. És digna hereva de 'la Seu Vella', antiga catedral medieval, situada dalt del turó, desafectada i convertida en caserna militar l'any 1707.

A la Seu Nova s'hi venera la Mare de Déu del Blau, una imatge de l'escultor Jordi Safont (1447), restaurada el 1989 i objecte de devoció per part dels lleidatans. També hi ha la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, molt més recent, i obra de Josep Obiols.

Catalonia Sacra ofereix entre març i novembre, arreu del territori català, una quarantena d'activitats per a donar a conèixer el patrimoni cultural d'arrel religiosa en tota la seva diversitat

En total es desenvoluparan 35 propostes, en 22 comarques diferents de l'àmbit territorial dels deu bisbats amb seu a Catalunya. Les activitats proposades en l'agenda 2022 són molt diverses i permeten descobrir des de conjunts monumentals; edificis auxiliars o serveis adjacents o la descoberta de béns mobles tan interessants com els vitralls, retaules i campanes.

Aquest any a la programació s'hi sumen quatre sessions de formació. Són jornades matinals de divendres o dissabte, més extenses que una visita guiada, formades per dues sessions, i pensades per aquelles persones que volen aprofundir en determinades temàtiques relacionades amb el patrimoni cultural.

Catalonia Sacra és una iniciativa conjunta dels 10 bisbats amb seu a Catalunya creat amb la voluntat de promocionar i difondre la riquesa i diversitat del patrimoni de l'Església.

Comentaris
Més a Lleida
Entering on the requested page Skip advertisement