02.07.2022 |
Territoris.cat

Alcaldes de la zona acorden millorar els accessos i les visites del congost de Mont-rebei

Les millores tenen l'objectiu de garantir la seguretat dels visitants del paratge natural, que s'han incrementat notablement els darrers anys

alcaldes2
Alcaldes de la zona i els presidents de les diputacions de Lleida i d'Osca acorden millorar la regulació del congost de Mont-rebei
Alcaldes de la zona acorden millorar els accessos i les visites del congost de Mont-rebei

Els alcaldes dels municipis de l'entorn del congost de Mont-rebei, tant de la zona de Lleida com d'Osca, van acordar ahir millorar la regulació dels accessos, els aparcaments i les visites amb l'objectiu de garantir la seguretat i donar resposta a les necessitats detectades pels visitants del paratge natural.

En la reunió, celebrada al poble d'Alsamora, al terme municipal de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), que també ha comptat amb la participació dels presidents de les diputacions de Lleida i Osca i de representants de les comarques de la Noguera, Pallars Jussà i de la Ribagorça, també s'ha acordat iniciar els tràmits per a la creació d'una mancomunitat que s'encarregui de la gestió de temes comuns que afecten les comarques de l'entorn del congost com ara l'ús dels camins públics.

Amb l'objectiu que l'increment de públic no afecti la seguretat dels visitants, s'ha aprovat regular els accessos i aparcaments a través de diferents propostes. D'aquesta manera, regulant el tràfic i l'afluència de visitants hauria de permetre conciliar la pràctica esportiva i turística en l'entorn natural, mantenint el respecte cap al medi.

Fruit de l'acord es desenvoluparan accions concretes, com ara informar en temps real a través d'un web el nivell d'ocupació i les places lliures que queden en cadascun dels aparcaments que donen accés al congost de Mont-rebei: La Masieta, Montfalcó i la Pertusa.

Les visites al Congost de Mont-rebei han incrementat de forma considerable en els darrers anys, arribant a les 2.000 en moments puntuals de l'any

Durant la trobada s'han donat a conèixer les dades sobre l'ús dels senders del congost, així com l'afluència de visitants, procedència, activitats que realitzen i altres accions relacionades amb l'estada del públic en aquest paratge natural que, des l'obertura de les passarel·les de Montfalcó, ha experimentat un increment de visitants.

El perfil del senderista usuari del congost de Mont-rebei és majoritàriament dones (un 56,3%, enfront del 43,7% d'homes). Per trams d'edats, més d'un 46% té entre 35 i 54 anys, i gairebé el 25% té entre 25 i 34 anys. El 74% dels visitants procedeix de Catalunya i la resta es reparteix entre Aragó (6,3%), País Valencià (4,3%), País Basc (3,9%) i Madrid (3,4%).

Alcaldes de la zona acorden millorar els accessos i les visites del congost de Mont-rebei