Balaguer continuarà oferint els serveis d'acompanyament 'De la mà' a la gent gran

El Programa ‘De La Mà’ és un servei gratuït d'acompanyament a la gent gran, el qual té com a objectiu facilitar l'envelliment actiu de les persones de més de 65 anys residents a Balaguer, i que presenten alguna dificultat per sortir del domicili de manera autònoma

'De la mà' és un servei que ofereix acompanyar les persones grans per a fer gestions, visites mèdiques, o senzillament a fer un passeig i relacionar-se socialment - Foto: Paeria de Balaguer
photo_camera 'De la mà' és un servei que ofereix acompanyar les persones grans per a fer gestions, visites mèdiques, o senzillament a fer un passeig i relacionar-se socialment - Foto: Paeria de Balaguer

El servei consisteix en acompanyar les persones a comprar, fer gestions, visites mèdiques, o senzillament a fer un passeig i relacionar-se socialment. Les sortides es proposen des de l'escolta activa, sempre fora del domicili i respectant les necessitats i estat de salut de les persones usuàries.

Enguany, el Programa ‘De La Mà’ ha estat possible gràcies al Projecte Treball als Barris 2022 i el Programa de Treball i Formació 2022, finançats pel Servei d'Ocupació de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Treball i d'Economia Social - SEPE. Gràcies a aquestes subvencions, l'equip ‘De La Mà’ s'ha configurat amb la contractació de vuit persones, de les quals sis són acompanyants, i dues fan la tasca de coordinació i vetllen per la planificació dels serveis i comunicació amb les famílies i persones usuàries.

El 31 d'agost finalitzava l'experiència ocupacional de les quatre persones treballadores acompanyants, en el marc del Projecte de Treball als Barris, ja que ha finalitzat el seu període de contractació de 6 mesos amb una jornada del 50%. Les persones contractades estaven en situació de demandants d'ocupació no ocupades, i residents al barri del centre històric.

La Paeria de Balaguer preveu continuar oferint el Servei 'De La Mà' per als usuaris i usuàries actius al Programa, així com les persones que vulguin inscriure's per primer cop. Per tal de mantenir el servei durant els mesos de setembre i octubre, la Paeria de Balaguer ha gestionat una contractació externa de serveis amb fons propis amb l'empresa TROCA per a la integració social i empresa d'inserció, S. L. Aquesta contractació preveu comptar amb dues persones treballadores per a una durada de 2 mesos i al 50% de jornada, i que facin les tasques d'acompanyant ‘De La Mà’.

Tanmateix, la Paeria de Balaguer també té la previsió d'incorporar dues persones treballadores que realitzin acompanyaments a la gent gran en el marc de la subvenció del Programa de Treball i Formació 2023, a mitjans - finals del mes d'octubre. Gràcies al finançament propi de la Paeria de Balaguer i als projectes subvencionats pel SOC, es podrà donar continuïtat al servei per a les 54 persones usuàries que el Programa De La Mà té actualment en actiu.

El programa ‘De La Mà’ continuarà oferint els serveis d’acompanyament, adaptant els horaris i les freqüències de les sortides de les persones usuàries amb els professionals que realitzen l’acompanyament, vetllant per una distribució el més equitativa, proporcionada i sostenible possible.

Durant 2023 cal destacar els convenis de col·laboració realitzats amb la Residència i el Centre de dia Comtes d'Urgell, la residència Santa Maria i la Residència Sant Domènec, fet que ha permès donar servei a 29 persones usuàries residents.

Tant la paera d'Esports i Afers socials, Laia Vilardell Garcia, com el paer de l'Àrea d'Ocupació, Benestar animal, Fires i mercats, Borja Vega Alonso, ressalten la bona feina realitzada i la gran implicació professional per part de les persones treballadores acompanyants, així com també de les dues figures tècniques de coordinació ‘De La Mà’.

Comentaris