Balaguer estrena la reforma integral del parc de Bombers

Les obres han estat inaugurades pel conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i han suposat una inversió d'1,5 milions d'euros

Anna Berga
Pla picat de la zona de cotxeres del parc de Bombers de Balaguer, el 15 d'octubre de 2021 (Horitzontal)
photo_camera La zona de cotxeres del parc de Bombers de Balaguer - Foto: Anna Berga

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha inaugurat aquest divendres les instal·lacions del parc de Bombers de Balaguer un cop finalitzades les obres d'adequació, reforma i millora que van començar el juny del 2020 i que han suposat una inversió de 1.561.688,12 euros. Segons ha indicat, la reforma suposa "una millora en tots els sentits", en especial pel que fa "l'eficàcia i la gestió del servei". Les obres s'han limitat a l'edifici ja existent construït l'any 1984.

Amb aquests treballs, les instal·lacions guanyen metres quadrats útils de la primera planta i sumen nous espais, com ara una aula, un gimnàs i un local de descans de dones

El parc té una dotació de 34 bombers funcionaris, 11 de voluntaris i 2 bombers de segona activitat.

Durant la seva visita al parc, Elena ha estat acompanyat pel delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé; el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Joan Delort; el cap del cos de Bombers de la Generalitat, David Borrell, i l'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, entre d'altres autoritats i comandaments.

Anna BergaPla obert d'un aula, un dels nous espais que s'han construït al parc de Bombers de Balaguer, el 15 d'octubre de 2021 (Horitzontal)Una aula, un dels nous espais que s'han construït al parc de Bombers de Balaguer - Foto: Anna Berga

El conseller ha assegurat que les obres fetes al parc permetran oferir un servei de millor qualitat. A la vegada, ha dit que l'actuació feta a Balaguer exemplifica que la "inversió en mitjans es va consolidant", i també ha posat en valor la promoció de 250 bombers que s'ha fet enguany i la que es farà l'any que ve, fins arribar a la contractació de 1.000 professionals més. "És imprescindible i en aquest sentit el nostre compromís és inequívoc: més mitjans i més efectius per garantir un millor servei als magnífics professionals que tenim", ha afegit.

El cap de parc de Balaguer, Roman Pallàs, s'ha mostrat molt satisfet amb la reforma i ha destacat que aquesta millora "ens permetrà donar un millor servei a la població de la Noguera". En aquest sentit, ha destacat que part de la satisfacció amb els treballs es deu al fet que els arquitectes han tingut en compte les aportacions que han fet els mateixos bombers del parc.

Finalment, l'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, ha destacat "la bona notícia que suposa per a tot el territori", i ha agraït a la “Generalitat que malgrat les dificultats han sabut donar tots els serveis que necessita el cos de bombers i a la vegada complir amb totes les necessitats de protecció del patrimoni".


Reforma integral del parc

El parc de Bombers de Balaguer està situat a un solar de 7.735 metres quadrats de superfície en una zona catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L'edifici, construït el 1984, disposa de planta baixa i primer pis amb dos cossos diferenciats: la zona de dependències i la zona de cotxeres.

Les obres d'adequació, reforma i millora del parc van començar el passat mes de juny de 2020 i han suposat una inversió de 1.561.688,12 euros. El projecte s'ha centrat en millorar l'edifici existent i la reforma interior ha estat total per tal de millorar la salubritat, l'habitabilitat, la funcionalitat i la seguretat. A l'estar ubicat en una zona catalogada com a BCIN, no s'ha fet cap actuació exterior ni a l'entorn de l’edifici.

Pel que fa a les obres executades, tot i que s'ha mantingut la coberta de les dependències, s'ha fet de nou la de la zona de cotxeres. A més, s'ha anul·lat una de les quatre crugies per poder ampliar una de les dependències, fet que ha permès encabir una aula i un gimnàs en planta baixa. A la planta primera s'ha construït un local de descans de dones amb el seu vestidor i serveis corresponents, així com també les dependències del sots-cap de guàrdia.

A l'altra part de la cotxera s'han construït espais annexes com el magatzem i el taller en planta baixa, i la sala per al rentat i l'assecat dels Equips de Protecció Individual (EPI), a la planta primera. D'altra banda, tota la fusteria de l'edifici, tant interior com exterior, és nova, així com també tot el mobiliari.

L'adequació i millora del parc han suposat la reforma de 643,94 metres quadrats de la planta baixa i l'ampliació de 137,87 metres quadrats útils de la planta primera.

Durant les obres, els bombers del parc han estat en uns mòduls provisionals ubicats a la zona de l'helisuperfície, per garantir que els treballs no interferissin en el dia a dia dels professionals

El parc de bombers de Balaguer és un parc mixt que està adscrit a la Regió d'Emergències de Lleida. Compta amb una dotació de 34 bombers funcionaris, 11 de voluntaris i 2 bombers de segona activitat. Pel que fa a la flota mòbil, disposa d'1 camió BRP (bomba rural pesant), 1 BFP (bomba forestal pesant), 1 BNP (bomba nodriça pesant), 1 BUL (bomba urbana lleugera), 1 AEA (autoescala), la barca de salvament i 1 vehicle lleuger (unitat de personal i càrrega).

Comentaris