Balaguer instal·la comptadors intel·ligents per millorar la gestió de l'aigua

Es tracta d'una prova pilot amb uns sensors connectats a tecnologia inalàmbrica 
Un dels sensors d'aigua Foto: Paeria Balaguer
photo_camera Un dels sensors d'aigua Foto: Paeria Balaguer

La Paeria de Balaguer ha començat a instal·lar un nou sistema de sensors als comptadors d’aigua a la zona del polígon Campllong. Els sensors instal·lats compten amb la tecnologia inalàmbrica per radiofreqüència Lorawan, la qual permet la comunicació centralitzada amb tots els sensors de la ciutat. Aquest és un sistema que consumeix molt poc, i que a més es pot utilitzar en zones amb poca cobertura.

Els sensors vinculats a aquesta tecnologia poden ser de diversos tipus, com acústics, de partícules, de radiació solar, entre d’altres, però en aquest cas a Balaguer s’ha optat per començar amb els vinculats als comptadors d’aigua. Així, des de fa unes setmanes, l’Àrea de subministrament d’aigua de la Paeria ha estat fent proves amb la instal·lació d’uns quants comptadors amb els sensors, per així valorar-ne l’eficiència i eficàcia, i saber si donaven alguna errada.

Aquests comptadors estableixen comunicació tres cops al dia amb les antenes Lorawan, i per tant ofereixen una lectura real del consum diari. El càlcul el fan a través d’ultrasons, amb la capacitat de calcular la quantitat d’aigua que hi passa sense cap element mòbil a l’interior del sensor. Igualment, aquesta tecnologia també compta amb una funció d’alerta, la qual avisarà en cas que hi hagi alguna incidència, com una fuita, una manipulació no autoritzada o un descens de la temperatura de l’aigua.

Les proves s’han dut a terme en espais o elements municipals, com en fonts públiques o el pavelló poliesportiu, i després de resultats positius s’iniciarà la instal·lació de 104 comptadors al polígon Campllong, amb l’objectiu de provar el sistema en una zona més àmplia abans d’implementar-lo a tota la ciutat.

En aquest sentit, la Paeria ha sol·licitat una subvenció per a la digitalització del cicle de l’aigua al fons Next Generation de la Unió Europea.

Comentaris