09.05.2021 |
Territoris.cat

Balaguer reacciona a les pintades a Santa Maria de les Franqueses, bé cultural d'interès nacional

Acte rebuig pintades Santa Maria de les Franqueses Balaguer
Els representants polítics en l'acte de rebuig a les pintades a Santa Maria de les Franqueses.
Balaguer reacciona a les pintades a Santa Maria de les Franqueses, bé cultural d'interès nacional

El diumenge al matí, l'església de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer presentava unes pintades en murs i portes amb una esvàstica nazi i, tot seguit, les paraules NAZIS VIVA FRANCO que s'haurien fet durant la matinada. El mateix diumenge al migdia, dia en què se celebrava el tradicional Aplec de les Franqueses, es va fer davant l'església un acte de rebuig a les pintades fetes a aquest monument declarat bé cultural d'interès nacional.

Les pintades, que van afectar diversos murs de l'edifici així com les portes, van ser descobertes a primera hora del matí per la persona responsable del monestir

L'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, va explicar que, un cop comprovada l'afectació, des de l'ajuntament es va comunicar a tots els grups polítics presents al consistori per tal de fer un acte de rebuig per defensar l'art i la cultura i contra la intolerància.

IMG_20190512_120824

Per la seva banda Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera, va explicar que l'afectació que tindrà sobre la pedra el procés de treure les pintades, degut a que es tracta de pedra sorrenca que es desfà molt fàcilment.

En aquest sentit, va explicar que s'ha fet una denúncia al Departament de Cultura de la Generalitat, que és qui té les competències de l'edifici, i que durant el matí d'aquest dilluns, els tècnics del Departament comprovaran els desperfectes per poder iniciar les tasques de restauració.

També es presentarà denúncia davant les autoritats

Durant l'acte, l'alcalde, acompanyat de representants dels altres grups municipals, va adreçar unes paraules als assistents i seguidament es va fer una foto conjunta de rebuig.

Acte seguit, es va dur a terme el primer dels espectacles de l'Assolellats, consistent en un número de circ. Els actes de la jornada van prosseguir amb total normalitat amb la celebració del tradicional Aplec de les Franqueses.

Balaguer reacciona a les pintades a Santa Maria de les Franqueses, bé cultural d'interès nacional
comentaris