El Festival GarGar ha fet possible atreure a Penelles personatges com Quim Masferrer o Jesús Calleja

La regidora Mar López-Pinto amb Jesús Calleja en la inauguració del cine Kursaal de Penelles
photo_camera La regidora Mar López-Pinto amb Jesús Calleja en la inauguració del cine Kursaal de Penelles

En pocs dies, el nom de Penelles ha tornat a ocupar titulars i programes d'arreu, aprofitant qualsevol argument atractiu per les audiències. Una popularitat creixent que s'ha consolidat de forma meteòrica en tan sols tres anys a l'aixopluc del GarGar, Festival de Murals i Art Rural.

Vista del cinema Kurssal de PenellesLa veritat és que, tractant-se d'un petit municipi de la Noguera com és Penelles, aquest aparador ha significat un canvi radical en la convivència ciutadana i les relacions amb els visitants i nouvinguts. Una transformació que ha permès dinamitzar nous sectors econòmics que fins aleshores semblaven impossibles d'assolir en un municipi de les seves característiques.

Aquest nivell de popularitat va partir de la iniciativa d'uns neorurals, com ells s'anomenen, que es van enamorar d'aquest petit municipi i de l'entorn de la Noguera. La Mar López-Pinto i en Jordi Solsona van traslladar el seu laboratori creatiu de Barcelona a la casa pairal que tenien a Penelles, convertint-la en centre logístic del que seria el GarGar Festival.

Jesús Calleja amb l'alcalde Eloi Bergós i altres convidats a la inauguració del cinema Kurssal de PenellesLa Mar i l'equip de Binomic.cat van voler aprofitar la seva experiència metropolitana per traslladar un projecte artístic a l'entorn rural. Una proposta que, malgrat les reticències inicials, ja en la primera edició es va veure recolzat per l'administració local i els veïns, que van comprovar com el poble es convertia en escenari artístic i els seus carrers s'omplien de visitants que no tan sols s'interessaven pels increïbles murals dels artistes, sinó que també s'interessaven pel seu dia a dia. I així, comprovaven que l'entorn rural i la creativitat eren totalment compatibles. Tot plegat va suposar també elevar l'autoestima d'unes persones resignades a la pertinença a un entorn agrícola i ramader.

Com es deia en el titular, utilitzant el joc de paraules es consolidava Lo Binomic, de creativitat i entorn rural, gràcies a l'esforç i la tenacitat de la Mar López-Pinto i els membres del seu laboratori creatiu. Un team que completava la seva proposta divulgativa de Penelles amb l'obrador de cervesa artesana Perot, que també ha col·laborat en la divulgació del municipi de la Noguera en els circuits de productors artesans.

Murals de l'edició 2018 del GarGarEl laboratori Binomic.cat va trobar en l'Ajuntament de Penelles, capitanejat per Eloi Bergós i el seu equip, la complicitat necessària per creure en el projecte, i ja en la segona edició del GarGar, el cartell d'artistes seleccionats es convertia en internacional, i el municipi passava a formar part dels circuits dels grans artistes de l'art mural.

La rellevància i peculiaritat de la iniciativa de Penelles va ser recollida pel productor i monologuista Quim Masferrer, que l'any 2017 dedicava un programa del Foraster al municipi de la Noguera, i el passat divendres, el programa Volando Voy, que presenta Jesús Calleja, va escenificar la restauració i inauguració de l'emblemàtica sala de cinema Kursaal, que va tancar el 2004

Tot plegat, ha permès constatar que, terra endins, també existeixen moltes possibilitats, que el terrós no és sinònim de resignació a acceptar el que ha ofert l'entorn tradicionalment, i que la convivència entre diverses maneres de viure és possible i no fa més que incrementar la riquesa cultural i social dels pobles.

Exposició dels francés Zeso WF, New York Penelles a la Sala B from Territoris.cat on Vimeo.

La conclusió dels reptes que ha aconseguit Penelles no ha de ser altre que el de reconèixer la potencialitat del territori, de valorar el que ens envolta i de treure recursos de fets tan senzills com el cant d'uns ocells que van posar nom al GarGar, com ens va explicar la Mar López-Pinto, la primera vegada que ens presentava, modestament, el seu projecte

Penelles no tan sols ha recuperat la sala de projeccions i ha transformat parets i murs en sala d'art a cel obert, sinó que s'ha convertit en laboratori artístic, habilitant una residència per a joves creatius, i també ha transformat l'antiga Germandat en sala d'exposicions i centre d'iniciatives. Amb el nom de Sala B, impulsada des de Binomic.cat, i PingPong Technologies amb la col·laboració de la Diputació de LLeida, incorpora al patrimoni d'equipaments un centre per a la recopilació de nous projectes artístics i tecnològics, que consolida la projecció del municipi de la Noguera.

Comentaris